En sämre sida av Lumix GF1

Published

Midsommarafton igår och vi var hembjudna till vänner för att äta och ha det allmänt trevligt. Fest betyder kamera och jag bestämde mig för att välja min Panasonic Lumix GF1 för jag tyckte den skulle passa fint för tillfället. Det fasta objektivet på 20mm (40mm) är perfekt för sådana här tillfällen. Dessvärre blev jag varse om några mindre goda egenskaper med kameran.

En sak som gör mig vansinnig är hur svårt den har att få skärpan på rätt ställe. Jag ser att markören på skärmen dyker upp men likväl fäster den skärpan fel. Med ett så pass ljusstarkt objektiv som 20mm/1,7 är det inte mycket skärpedjup man har att spela med så det vill till att fokus verkligen hamnar rätt för att det inte ska bli oskarpt om man använder stora bländaröppningar. Tyvärr har den ganska ofta en tendens att få skärpan lite fel. Jag får väl mecka en runda till med de olika valen för autofokus för att se om jag kan hitta en inställning som är mer exakt. Kolla på solrosbilden. Tagen i bra ljus men kameran har lyckats fästa skärpan på ett blad i förgrunden trots att jag tyckte att skärpemarkören hamnade på solrosen. Det är inte lätt att se exakt var skärpan hamnar när skärmen är i solljus. På bilden med de två personerna har jag haft kameran inställd på att känna igen ansikten och fokusera på dem. Här är problemet att kameran inte så väldigt ofta känner igen ett ansikte utan fokuserar på något helt annat istället. Oftast då det som är närmast i bilden. Som på den här bilden. Den blev rätt bra ändå men den blev inte som jag hade tänkt mig ursprungligen.

En annan sak som är ganska störande är att kameran i P-läge envisas med att använda en väldigt stor bländaröppning även om ljuset är bra och den gott kunde bländat ner till typ 5,6 utan att slutartiden blev alltför lång. Istället väljer den typ bländare 2 och en jättekort slutartid. När jag använder P-läget har jag inget emot att få lite skärpedjup om så är möjligt. Det är förvisso snyggt med kort skärpedjup men då vill jag styra det själv. Bilden på sillen har extremt kort skärpedjup med bländare 1,7 på ISO 100 och 1/400 sek i slutartid. Med bländare 4 och en 1/100 hade man fått mycket mer skärpedjup och ändå kunnat vara kvar på ISO 100. Nåja, nu vet jag ju att den beter sig på det här sättet så det får bli till att köra med bländarförval i fortsättningen när man vill ha lite mer skärpedjup.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

1 comment

  1. Små men ack så irriterande saker som helt klart kan avgöra val av köp. Med en så stor bländare är man rätt utlämnad till tillverkarnas “normal” i P-läget.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.