Fördelar med Creative Commons

Published

Det här inlägget är ursprungligen en gästpost hos Creative Commons Sverige.

Sedan cirka fem år tillbaka publicerar jag regelbundet mina bilder på fototjänsten Flickr. Att publicera bilder offentligt på Flickr ger värdefull feedback och ibland även beröm. Dessutom är Flickr en bra kanal att publicera sig på om man vill att ens bilder ska publiceras i andra publikationer. Det dröjde inte länge efter jag börjat publicera bilder på Flickr innan jag började få förfrågningar från personer och företag som ville använda mina bilder i andra sammanhang. Exempelvis på bloggar och andra webbsajter och ibland även i fysiska publikationer som tidningar och böcker. Att få sina bilder publicerade har alltid varit ett nöje och ett bevis på uppskattning för mig. Efter ett tag började jag fundera på hur jag skulle kunna underlätta för bildanvändare att publicera mina bilder och få fler publicerade. Samtliga bilder hade vid den tidpunkten licensen “© All rights reserved” och som läget var då krävdes det alltid en del korrespondens för att reda ut alla eventuella frågetecken och ge grönt ljus för publicering. Det var med andra ord ett rätt trögt förfarande. Det var då jag upptäckte Creative Commons. Creative Commons är ett fantastiskt bra sätt att få sina bilder publicerade i en större omfattning.

Merparten av mina bilder har fortfarande licensen “© All rights reserved” men jag väljer regelbundet ut bilder som jag tror ska vara gångbara för publicering och ger dem CC-licensen “CC BY”. Alltså den mest tillåtande licensformen. Anledningen till att jag valt just denna licens är att jag vill att det ska vara ett minimalt motstånd mot att publicera de bilder jag väljer ut och ger CC-licens. Bildanvändaren ska inte behöva fundera på något mer än att ge mig erkännande som upphovsman till bilden. Enkelt och smidigt således. De flesta bildanvändare förstår denna licens perfekt och det uppstår sällan några ytterligare frågor.

Anledningen till att jag inte lägger ut samtliga bilder på Flickr under CC-licens är att jag fortfarande vill ha möjligheten att tjäna pengar på mina bilder. Jag ser CC-licensen som ett bra sätt att göra PR för mina övriga bilder och dessutom känns det väldigt bra att kunna bjuda tillbaka till andra eftersom jag själv utnyttjar CC-licensierat material ibland. Företrädesvis musik till videofilmer. Antalet CC-licensierade bilder är för närvarande ungefär 1000 stycken och de kommer att bli fler med tiden efterhand jag tar nya bilder som jag tror skulle passa för publicering. Samtliga CC-licensierade bilder går att hitta i min Creative Commons Collection på Flickr.

Det är som sagt roligt att bli publicerad och speciellt roligt är det när man får se den publicerade bilden. En del bildanvändare är schyssta och hör av sig och meddelar att de använt en bild. Merparten av publiceringarna görs dock i det tysta och för att jag ska kunna hitta dem använder jag i huvudsak tre verktyg för att kunna hitta mina publicerade bilder.

Icerocket är suveränt för att hitta bilder på bloggar. Bara att ange sin Flickr URL i sökrutan och sen ta RSS-flödet från sökresultatet och lägga in det i RSS-läsaren så har man en utmärkt bevakning av publicerade bilder.

Google Alerts använder jag för att söka efter mitt namn på webben. Det funkar förmodligen mindre bra om man har ett vanligare namn än vad jag har. Men till mitt namn duger det. Det blir inte speciellt många “falsklarm”.

Flickr Stats visar webbsajter som gett trafik till min Photostream. Här hittar jag de flesta ickebloggar som Icerocket har problem att fånga upp.

Slutligen måste jag säga att valet att använda Creative Commons licens på delar av mina bilder verkligen har överträffat mina förväntningar. Det har blivit ett hyfsat antal publiceringar genom åren och inte bara på privata bloggar utan även i mer etablerade publikationer som exempelvis Wired, Mashable, Boing Boing, Facebook, Lifehacker, Gizmodo, Groupon med flera. Riktigt roligt. En annan rolig grej är att det faktiskt är två CC-licensierade bilder som gett mig mest betalt genom åren. Anledningen var att det inte fanns plats för ett erkännande när de publicerades. Då gick det att lösa på annat sätt…

Det här är min mest publicerade bild med CC-licens. Det lutar helt klart åt att jag fortsätter använda Creative Commons. 🙂

Crazy hills of San Francisco

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

2 comments

  1. När det gäller Icerocket glömde jag nämna att du bör lägga upp RSS-flöden med både din “vanliga” Flickr URL (typ: http://www.flickr.com/photos/dahlstroms/) OCH den med ditt Flickr ID (typ: http://www.flickr.com/photos/93755244@N00/). Ditt Flickr ID hittar du här om du inte känner till det: http://idgettr.com/ Vissa bilder publiceras nämligen med Flickr ID istället för med ditt username och använder du bara username hittar inte Icerocket dem.

  2. Jösses vilken bra artikel. Detta har jag helt missat. Jag bara fotar och kör, det är ju det som är roligt. Nu när så många ger mig feedback osv började jag fundera kring detta och har sett / hört om CC så ofta men aldrig förstått vad det betyder.

    Snyggt
    @hakandahlstrom:disqus

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.