Bildredaktion 1986

Published
Picture desk 1986
Scandia Photopress bildredaktion och telefoto. 040-936440.

Då och då drabbas jag av nostalgika och måste titta igenom gamla bilder från arkivet. Det är fantastiskt med bilder som bevarar gamla ögonblick för framtiden. Här är en bild jag gillar. Den är tagen i Sydsvenskanhuset på Krusegatan i Malmö 1986. Jag jobbade som bildredaktör på bildbyrån Scandia Photopress på den tiden. Det var faktiskt mitt första riktiga jobb. Ett riktigt roligt jobb dessutom. Bildbyrån Scandia Photopress är nerlagd sedan länge. På åttiotalet höll sig de flesta större dagstidningar med bildbyrå. DN/Expressen hade Pressens Bild, Aftonbladet hade Reportagebild, Svenska Dagbladet hade Svenskt Pressfoto och Sydsvenskan således Scandia Photopress. Numera har de flesta försvunnit eller slagits samman. Kvar är nästan bara Scanpix. Lite trist för det var roligare med konkurrens bland bildbyråerna.

I bakgrunden till vänster syns en telefotosändare av märket Muirhead. På trumman spände man fast en papperskopia av en bild och etablerade därefter en telefonförbindelse till mottagaren. Sedan var det bara att trycka på startknappen så skickades bilden analogt över till mottagaren. Pipande i luren alltså. Så skickades bilder förr i tiden. Det tog ungefär 7-8 minuter för en bild att överföras på det här sättet. Faktum är att den första telefotobilden skickades redan 1921. Till höger om telefotosändaren står en skrivmaskinsliknande pjäs. Det är en telexmaskin. Inte för att jag är helt säker men telex har säkert också försvunnit från marknaden. Med telex kunde man skicka text. I plåtskåpen i bakgrunden sitter en massa elektronik för att koppla ihop bildöverföringar mellan sändare och mottagare. Av någon anledning sitter det till och med en bild av mig själv på ett av skåpen. Det är inte den med mustaschen…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

6 comments

  1. Hmm, javisst – nostalgi. Jag minns en del sena kvällar, hamburgerstopp och en silverfärgad Golf som vi fyllde på bensin och tankade olja när jag ser den här bilden… 😉

  2. Ha! Kul. Jag har faktiskt använt Telexmaskin 🙂 När jag arbetade på Individuell Människohjälps huvudkontor i Lund fick vi använda Telex för att kommunicera med våra utsända i Indien. Telefonvägen dit var alltför knackig för att fax skulle funka! Och nu är väl snart även faxen utdöd…

    1. Telex var lite speciellt. Jag minns faktiskt adressen eller telefonnumret eller vad det nu kallades, 32502 SCANPHO S. Ja, faxen måste vara dömd också.

  3. Ahh, tack för att du delade med dig av lite nostalgi. Man får nästan känslan av hur det kunde vara på den tiden, inte som idag att man “on the fly” kan skicka direkt från kameran till uppdragsgivarens dator 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.