Testbilder Pentax

Published

Tog en runda i vår park idag och tog lite bilder med min nya Pentax Optio W90. Jag har suttit länge och funderat över varför en massa inställningar jag gör i kameran återställs varje gång jag stänger av den. Det var så illa att jag var tvungen att plocka fram manualen. Nu vet jag i varje fall att det finns en speciell meny där man väljer vilka inställningar som ska sparas när kameran stängs av. Det är ju rätt smart egentligen då det finns inställningar som man verkligen vill ska återställas när man stängt av den. Som exempelvis exponeringskompensation. På min Panasonic Lumix LX3 har det hänt rätt många gånger att jag glatt plåtat med en helt tokig exponeringskompensation. Den har förvisso en ganska otydlig liten varning för detta men hade den inte sparat inställningen hade en del av gångerna den stod fel kunnat undvikas. Pentaxen har en armé av motivprogram. Kanske borde jag testa att köra på dessa beroende på motiv men oftast kör jag på den mest manuella inställningen. Nämligen P. Då känns den mest lik en “riktig” kamera. En av de bästa sakerna med Pentaxen är att den startar ovanligt snabbt. På med strömmen och någon kort sekund senare är den redo. Många kompaktkameror jag använt tar en evig tid på sig att bli redo. Den värsta kamera jag haft vad gäller att starta långsamt var en Kodak EasyShare DX6490. Det var ett evigt surrande och micklande innan den blev klar för plåtning. Säkert 5-10 sekunder. Är det nåt jag gillar är det att kameran är redo på stubinen.

Nedan hittar du bilder från dagens promenad. Det var ett grått eländigt väder och motiven är inte de roligaste men det går åtminstone att se vad kameran kan prestera. Bilderna är tagna rakt ur kameran och inte efterbehandlade alls. Även om några nog skulle mått bra av det.

Jag ska pilla mer på kamerainställningarna senare för att se om det går att förbättra resultatet ytterligare men mitt spontana intryck är att Pentaxen är högst medelmåttig i bildkvalitén. Jag upplever faktiskt att bilderna från min gamla Canon IXUS 75 håller en bättre kvalité trots att den bara har hälften så många megapixel och cirka fyra år på nacken. Den är å andra sidan inte speciellt vattentät och det är ju för den sakens skull jag gillar Pentaxen.

Rent allmänt blir man lite EOS 5D Mark II-skadad när man plåtar med andra kameror. Canonkameran är så grymt bra att nästan alla andra kameror jag provat ser helt gräsliga ut i jämförelse. Visst, man ska inte jämföra päron med äpplen men den sätter liksom ribban för hur bra det kan bli när det är som bäst.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

4 comments

  1. WouWould like you to put this cam to the test enviroment it was built for!

  2. Väldigt intressant! Hoopas på att få se hur den presterar under vatten. Vi har (ok, mamma/pappa) har en Olympus vattentät (till 3 meter). Huruvida den presterar i vatten vet jag faktiskt inte…

    Nikon är väl inte så mycket sämre/ obekvämare än Canon, eller? Fast det är ju klart subjektivt. Min lilla D90 passar som min hand som handsken 🙂

    1. Har inte provat Nikons digitala systemkameror nåt nämnvärt. De är säkert bra de också. Både Nikon och Canon är två märken som ligger i framkant på DSLR.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.