Microstock – ett kul sätt att sälja sina bilder

Published

Att fotografera är roligt. Att publicera sina bilder på nätet är ännu roligare. Att sälja sina bilder är jätteroligt. Det tycker åtminstone jag. Att sälja sina bilder kan man göra på olika sätt. Ett sätt är att erbjuda dem till försäljning hos olika microstockbyråer. Microstock är alltså försäljning av royalty-fria bilder för låga priser. Jag har provat och använder tre olika microstockbyråer för att sälja mina bilder. De tre är Fotolia, iStockphoto och Shutterstock.

Att ansluta sig till en microstockbyrå innebär i regel att du fyller i ett formulär med dina kontaktuppgifter och bifogar ett antal bilder som de kommer att bedöma och om du passerar kontrollen så blir du en bildleverantör till microstockbyrån. Det är inte busenkelt att passera denna inledande kontroll då de kräver väldigt tekniskt perfekta bilder för att acceptera dem. Dock är det inte överdrivet svårt heller. Men som sagt, se till att bilderna du skickar in håller hög teknisk kvalité. De kommer i alla lägen att fingranska alla bilder du skickar in och finns det artifakter, oskärpa etc. så kommer de inte att accepteras. Givetvis bör även motivet vara gångbart som arkivfoto. Det bästa sättet att lära sig vad som är gångbart som arkivbilder hos microstockbyråerna är att söka igenom deras befintliga arkiv. Du behöver inte söka länge innan det framgår ganska tydligt vilken typ av bilder de söker.

Microstock är även micropayment. Det vill säga att de betalar lågt arvode per såld bild. Det handlar mycket om volym när det gäller microstock. För att tjäna pengar värda namnet måste du vara väldigt produktiv och skapligt talangfull fotograf. Så räkna inte med att det här är sättet att tjäna de grova pengarna. Däremot känns det alltid bra när det blivit en försäljning av en bild och att någon av mina bilder kommit till användning någonstans i världen. Det får fart på min motivation att fortsätta fotografera och försöka förbättra mina bilder.

Min erfarenheter av de olika byråerna jag nämner här ovan är att det är ganska lätt att komma igång med Fotolia och lite tuffare att komma in på iStockphoto och Shutterstock. Den som säljer mest och bäst för mig är utan tvekan Shutterstock. Fotolia kommer som tvåa och sämst går det hos iStockphoto. Jag är lite tveksam till att fortsätta med iStockphoto då de är väldigt tuffa med att släppa igenom bilder jag skickar in samt att de som väl kommer in inte heller säljer nåt vidare. Fotolia är väldigt smidiga att ladda upp bilder till och de accepterar ganska många av de bilder jag laddar upp. De kunde sälja lite bättre men det är ingen katastrof heller. Shutterstock är också relativt smidiga att ladda upp till och de bilder som kommit in säljer riktigt hyfsat i mina ögon. Således är Shutterstock så här långt min klara favorit.

Jag ska tillägga att jag inte kört microstock längre än sedan i höstas (2009) och jag vet med mig att jag borde producera mer och ta ytterligare lite bättre och mer arkivbildsmässiga bilder men jag tycker jag har fått så pass bra hum om vad man kan förvänta sig av dem att jag känner mig redo att göra lite rekommendationer. Här är mina portfolios hos iStockphoto, Fotolia och Shutterstock.

Har du några specifika frågor i övrigt om microstock så hör av dig så ska jag försöka svara på dem utifrån mina erfarenheter.

Eftersom Shutterstock är min favorit så registrera dig där och börja sälj dina bilder. Starta här.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

5 comments

    1. Någon eller några tior i månaden har det blivit så här långt. Men som sagt, jag har inte haft så väldigt många bilder igång och inte speciellt länge heller. Det viktigaste för mig med microstock är att få bilder publicerade.

      1. Jo, jag gissade att det var så. Ungefär som den tid när jag sålde shareware – det blev inte några stora pengar men det roliga var att se att det fanns folk som tyckte om vad jag hade gjort. Klappen på ryggen var värdefullare än pengarna – fast bristen på pengar var delvis orsak till att jag la ner det hela.

  1. Rolig läsning! Ska nog försöka komma in på Shutterstock. Börjar själv bli rejält trött på iStockphoto. Skickade precis in en batch på 4 bilder och fick avslag på alla 4 pga artefakter.

    1. Förutom de ovan nämnda “problemen” med iStockphoto blir jag inte riktigt vän med deras gränssnitt för att ladda upp bilder. Jag tycker det är lite ologiskt. Bommar du första inträdesprovet hos Shutterstock får du vackert vänta en månad innan du får försöka igen. Den tiden bör man i så fall använda till att förbättra sin teknik. 😉

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.