Arsenalen – Sveriges Försvarsfordonsmuseum

Published
Arsenalen - Sveriges Försvarsfordonsmuseum
Arsenalen – Sveriges Försvarsfordonsmuseum

Arsenalen – Sveriges Försvarsfordonsmuseum är ett fordonsmuseum i Strängnäs med mängder av gamla försvarsfordon från både Sverige och utlandet. Det är Skandinaviens största museum i sitt slag. Är du det minsta intresserad av militärhistoria är detta ett utmärkt utflyktsmål. Arsenalen ligger strax utanför Strängnäs nära en liten by som heter Härad. Du når muséet med bil via E20 och tar av vid Trafikplats Härad. Gratis parkering och gott om platser.

Priser och öppettider

Entrépriserna är 100:- för vuxna, 80:- för pensionärer, 50:- för ungdomar 12-17 år och gratis för barn 11 år och yngre. Öppettiderna är alla dagar kl 11:00 – 17:00 utom måndagar och tisdagar då det är stängt. Muséet håller öppet hela året.

Fordon

Du hittar militära fordon från början av 1900-talet till nästan nutid och det är en imponerande samling av alla möjliga sorters fordon som använts av svenska militären. Även vissa utländska fordon finns här men de allra flesta är från svenska försvarsmakten.

Ett av de mest spännande fordonen för mig var den sovjetiska stridsvagnen T34 från andra världskriget. När man ser den på nära håll syns det tydligt hur rå den är byggd. Det är inget direkt finlir som en Rolls Royce precis, utan bara producerad så fort det bara var möjligt under brinnande krig.

Som synes på interiören var den inte byggd för komfort. Det måste har varit ett förfärligt inferno där inne och då bortsett från att det var krig dessutom.

FN

Fordon för FN-uppdrag
Fordon för FN-uppdrag

Det närmaste Sverige har kommit krig är under diverse FN-uppdrag och det fanns en samling fordon som använts under dessa uppdrag. Spännande att se även dessa på nära håll.

Soldattorpet

I anslutning till Arsenalen finns det även en del utställningar kring äldre tiders soldater och regementen samt en replika på gamla tiders soldattorp som gick att besöka. Den ligger i anslutning till muséet.

Svenskt soldattorp
Svenskt soldattorp

Sammantaget var det en mycket intressant samling och utställning som jag kan rekommendera ett besök om du har vägarna förbi.

Ett annat museum värt ett besök är Volvo Museum i Göteborg.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.