Google RAW

Published

De flesta av mina bilder tar jag i RAW-format och jag har länge funderat över hur jag ska lagra dessa på ett bra, säkert och billigt sätt på nätet. Nu har jag hittat ett riktigt bra alternativ i Google Docs som alldeles nyligen började erbjuda lagring av alla sorters filtyper och inte som tidigare enbart dokument, presentationer, pdf-filer och kalkylblad. Det som krävs för att använda tjänsten är att du har ett Google-konto och du får från början ett utrymme av 1 Gb att lagra filer på. Alldeles gratis till och med. Nu är ju inte 1 Gb mycket att skryta med när det gäller RAW-filer men utrymmet går att uppgradera i ett antal nivåer beroende på hur mycket utrymme man behöver. Det fina med Google Docs priser för lagring är att de är relativt överkomliga. 200 Gb utrymme kostar ca: 350:-/år. Som det ser ut i dagsläget kan du köpa lagringsutrymme upp till 16 TB. Det kostar förvisso en lite större slant men i förhållande till utrymmet kan man nog anse även det ganska prisvärt.

Anledningen till att jag vill lagra mina RAW-filer på nätet är att jag vill få en bra backup om något skulle hända med datorn hemma och att allmänt kunna frigöra plats på hårddisken genom att radera gamla RAW-filer jag inte planerar att jobba med inom överskådlig framtid. Den senaste tidens bilder som jag räknar med att arbeta ytterligare med kommer jag fortfarande att ha lokalt i datorn. Nackdelen med att lagra på Google Docs är att filerna inte är direkt tillgängliga för bearbetning utan måste laddas hem först.

Känner du fortfarande att det här är något för dig så kommer här lite tips utifrån min synvinkel på vad som är värt att tänka på.

Att lagra sina RAW-filer på Google Docs passar säkerligen inte dig som sparar ALLA bilder du plåtar. Mitt arbetssätt är att gallra ganska hårt bland mina plåtade bilder och bara spara de som jag anser duger något till. Jag gissar att av hundra bilder jag plåtar sparar jag ungefär 10-20 stycken. Resten åker i papperskorgen direkt. De senaste åren har det blivit ungefär 200-300 bilder i månaden jag vill spara för gott. På ett år blir det således runt 3000 bilder. För att bringa ordning på dessa bilder skapar jag en mapp per månad på Google Docs. Det passar bra för det antal bilder jag producerar. Det är inte för lite och inte för mycket per mapp utan gör det ganska överskådligt när man behöver gå tillbaka och leta efter en gammal bild.

Ett problem jag stött på är att koppla ihop en bild på exempelvis Flickr med rätt RAW-fil. Det finns tyvärr inget i mitt EXIF-data på Flickr som talar om vad originalfilen hade för filnamn ursprungligen. Det närmaste jag kommer är att kunna se vilken datum och tidpunkt bilden är tagen och leta i den mappen på Google Docs. För att göra denna koppling mellan Flickrbild och RAW-fil bättre gör jag från och med nu som så att vid importen av bilderna från kameran döper jag om filerna till ett löpnummer följt av datum och tid. Filnamnet ser då ut så här: 220100121161624.dng. Det som oftast triggar en bearbetning av en bild på nytt är att jag själv eller någon annan ser den på Flickr och jag behöver ta upp den för behandling i Lightroom eller Photoshop. Då är det smidigt att kunna koppla filnamnet på Google Docs med EXIF-infomationen på Flickr för att snabbare hitta rätt fil. Tidigare behöll jag bara kamerans filnamn (typ IMG_9547.dng) och det visade inte vara så smart när filen ligger på Google Docs då man inte har någon preview av bilden där. Jag har förvisso en förhoppning att Google i framtiden kan fixa en RAW-preview så att man kan se bilden direkt. Då är problemet löst. Men i väntan på detta löser jag det genom att döpa om filerna. Jag kommer inte att göra det på alla gamla bilder utan det får bli så på bilderna jag tar framöver.

Att ladda upp filerna på Google Docs går snabbt och enkelt via webbläsaren. Det har varit robust och funkat perfekt för tusentals uppladdade filer. Ett ytterst litet fåtal har fått problem men det har tydligt framgått och det är bara att ladda upp dessa igen. Att ladda hem är minst lika smidigt. Vill man ladda hem många filer på en gång skapas en zip-fil innehållande alla filer från utvald mapp. Upp till 2 Gb kan denna zip-fil vara. Smidigt om man behöver ladda hem större mängder från sitt Google Docs arkiv. Att dela med sig av filer och mappar är också busenkelt på Google Docs. Välj en mapp (eller enskild fil) att dela ut och fyll i e-postadressen till den du vill dela med och vips har de tillgång till dina filer eller mappar. Det går att välja om de ska kunna läsa eller läsa och skriva till en mapp. Alltså om mottagaren också ska kunna ladda upp filer till den här mappen. Otroligt smidigt om man behöver samarbeta.

När jag väljer tjänst för att göra backup på nätet söker jag i första hand efter ett företag som jag känner är stort och pålitligt och som kommer att finnas kvar i väldigt många år. Jag känner definitivt att Google uppfyller dessa krav. Det finns förstås fler tjänster för backup som är bra och som jag känner förtroende för. En av dessa är Amazon S3 som också erbjuder lagring. Nackdelen med Amazon S3 är att prislappen blir klart högre för mina volymer av filer. Annars är Amazon S3 nästan ännu bättre för det erbjuder fler verktyg för att ladda upp och hantera filerna. Men som sagt, för mig som privatperson har prislappen en ganska stor betydelse och Google har verkligen en bra prislapp för lagringsutrymmet på Docs.

Det jag hoppas kommer i framtiden på Google Docs är att det dyker upp preview på RAW-filerna och att dessa går att se i en överskådlig vy. Det skulle inte heller vara dumt om det gick att göra bildbehandlingen direkt i webbläsaren med de filer man laddar upp på Google Docs. Och sedan publicera slutresultatet till sina andra fototjänster, Flickr etc. Den som lever får se…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

9 comments

 1. Priset gör ju det hela rätt intressant. Jag kollade runt för ca ett år sedan för hur jag skulle kunna skaffa mig en offsite backup och kom fram till att jag hade två alternativ – endera betala en massa $$ till Amazon eller också lägga en extern hårddisk hos någon bekant. Och valet var ganska enkelt då – det blev hårddiskar.

  Men den här prissättningen gör ju det hela mycket intressantare. Ska nog vänta till att det kommer något verktyg som gör det möjligt att montera Google's utrymme som en disk på maskinen, det skulle göra det mycket trevligare att jobba med.

  1. Skulle inte heller ha något emot om det gick att montera Google Docs som en disk i datorn även om det funkar förvånandsvärt bra med web upload också. Det är inte så stor avstickare från mitt normala arbetsflöde.

    1. Jag har inte mätt vetenskapligt men jag tycker det går fortare med Docs än med Amazon. Jag har upplevt väldiga variationer i hastighet när jag laddat upp och ner från S3. Docs håller sig mer konstant.

 2. Nice, har också kikat på olika lösningar och detta är klart ett av de billigaste. Har sätt att det finns sk cloud browsers som du kan docka in Finder (ev explorer också), och det kommer säkert till Google (kanske redan finns, har inte kollat).
  Tyvärr sparar man för mycket, och har man inte slängt från början blir det svårt att rensa efteråt, fast detta är ett incitament 🙂

  1. Det kan nog löna sig att rensa bland det gamla innan man försöker sig på att lägga upp på nätet. Vad jag vet finns det i dagsläget inget som monterar Google Docs på skrivbordet eller som en enhet. Men jag tror det kommer saker så småningom. Google brukar vara öppna för sånt.

 3. Tack för din artikel! Överväger också att spara mina RAW-bilder på Google Docs. Bra tips det med datummärkningen. Googles priser på lagring är som sagt helt överlägset andra tjänster. Fast även jag använder Flickr för alla färdiga JPEG bilder. På Vimeo hamnar filmerna, också en suverän tjänst som känns stabil över tiden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.