Eriksberg, Göteborgs svar på Västra Hamnen

Published
Eriksberg, Göteborg
Eriksberg med bockkranen.

Eriksberg

Eriksberg i Göteborg påminner om Västra Hamnen i Malmö. Eller möjligen om både Dockan och Västra Hamnen. Nya hus i gammalt industriområde. Den stora skillnaden är att det är mycket mer aktivitet i hamnen i Göteborg än i Malmö. Gillade att det gick färjor som ingick i den vanliga kollektivtrafiken, Älvsnabben. Det är som i Köpenhamn som har nåt liknande. Även coolt att det går färjor till både Tyskland och Danmark med Stena Line.

Inte för att det är aktuellt för mig att flytta till Göteborg men jag gillade området för att det var så bra gjort att utnyttja närheten till vattnet och förstås att kranen stod kvar. Det gör den inte i Malmö som bekant. Vi har fått Turning Torso istället för en kran.

Karlatornet

Karlatornet
Karlatornet under konstruktion.

Det som kan störa en Malmöbo lite är att det byggs en skyskrapa i Göteborg som är högre än Turning Torso, Karlatornet. Lägenheterna i toppen kostar dock en smärre förmögenhet och jag är tveksam till om det finns underlag i Göteborg till att sälja dessa lägenheter för typ 55 miljoner kronor. Känns som nåt kommer att gå i konkurs under resans gång liksom. Karlatornet ligger inte exakt i Eriksberg utan i ett nytt område som heter Karlastaden. Lite närmare centrala Göteborg.

Som sagt, jag har inga planer på att flytta till Göteborg men det är kul att se att det byggs en hel del nytt i staden. Den växer precis som Malmö och det är gott att även orter utanför Stockholm kan växa så det knakar. Stockholm är ju resten av Sveriges metropol medan vi i väst och söder tycker att vi bor mycket bättre till. Stockholm är rena rama Norrland och det kan bara vara de som bor ännu längre norrut som tycker Stockholm är festligt. Vi i södern föredrar kontinenten och närheten till Europa.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.