Kraków, Polen – värt ett besök

Published

Krakow är inte så långt från Sverige. Det är på så sätt lite märkligt att jag aldrig besökt Polen tidigare. Det är ju ändå ett grannland som det inte är så svårt att ta sig till. Speciellt inte från Skåne. Nåväl, det är aldrig för sent att ändra på saken. Jag hade tagit ledigt en vecka efter nyår och scannade nätet efter billiga flygresor. Detta var lättare sagt än gjort då de flesta flygresor låg på minst det dubbla priset mot vad det normalt gör. Eftersom jag inte hade så många dagar ledigt fick det bli lite av en minisemester.

Krakow med Ryanair

Efter mycket letande efter avgångar från Copenhagen Airport som är min närmaste flygplats hittade jag ingenting som var riktigt billigt. Brukar inte kolla resor från Malmö Airport men tänkte att jag kan i varje fall kolla vad som finns. Där hittade jag faktiskt Ryanairs enda linje från Sturup och den gick till Kraków i Polen. Ryanair flyger Malmö – Kraków tisdag, torsdag och lördag. Med vettiga avgångstider och ett bra pris på drygt 1300:- slog jag till på en biljett.

Med Ryanair från Malmö Airport.
Med Ryanair från Malmö Airport.

Ryanair är inte min favorit bland flygbolag egentligen men om man undviker att resa med dem där det krävs ett byte för att komma fram till destinationen kan man bita ihop och stå ut. Åtminstone om resan inte är alltför lång. Till Kraków tog det ungefär en dryg timme och det är ok för mig. Jag är säkert en usel passagerare för Ryanair för jag köper inget ombord. Inte ens en ökänd skraplott.

Alltid fönsterplats

På utresan hade jag faktiskt sån tur att mittsätet var ledigt så jag slapp ha min gravt förkylda stolsgranne frustande och snörvlande precis bredvid. Han satt vid mittgången och jag i min favoritposition vid fönstret. Jag hade faktiskt uppgraderat resan med att köpa platser vid fönstret på både dit- och hemresan. De hade rea så det tillkom bara 20:- i vardera riktning för att få fönsterplats. Plats vid mittgång är näst bäst och allra värst är det att sitta inklämd i mitten. Det är vad jag tycker.

Flygresan gick bra. Ingen turbulens att tala om. Jag satt och spanade ut över molnen tills de sista 20 minuterna då det lättade upp och jag kunde se lite av polska landsbygden.

Polska landsbygden från ovan med de lustigt långa byarna.
Polska landsbygden från ovan med de lustigt långa byarna.

Många av byarna jag såg från planet låg med husen på varsin sida utmed en väg och var väldigt utsträckta. Tycker annars att byar brukar vara mer cirkelformade. Det kanske är speciellt för Polen att byarna ligger så här?

På flygplatsen

I Kraków landar man på John Paul II International Airport Kraków–Balice. En modern flygplats som ligger cirka 12 km väster om centrala Kraków. Inga konstigheter när jag kom fram. Hur smidigt som helst. Bara att vandra igenom som vilken Schengenpassagerare som helst. Från flygplatsen går det buss, taxi och tåg till city. Jag valde tåget och gick till stationen som ligger i anslutning till terminalen.

Stationen på Krakows flygplats.
Stationen på Krakows flygplats.

Biljetter gick att köpa i automater på flygplatsen och det kostade PLN 9 för en enkel biljett. Det motsvarar ungefär 25:- och det går inte att klaga på. Tågresan tar en 20-25 minuter och tåget stannar på ett antal stationer på vägen in mot centralstationen Kraków Główny. Det gick även att köpa biljett ombord på tåget av tågpersonalen. En nackdel med tåget var att det inte gick jätteofta. En gång i halvtimmen eller en gång i timmen beroende när på dagen man åkte.

Framme i Krakow

Framme på stationen Kraków Główny hade jag en kvarts promenad till hotellet jag bokat. Mitt hotell, Hotel Floryan, låg utmärkt till på gågatan i gamla staden. Precis innanför den gamla stadsmuren. Det märks att Kraków har en lång historia. Massor av fina gamla hus.

Hotel Floryan är ett medelklasshotell men med fräscha rum av bra standard. Lite små rum möjligen. Det var trångt att passera runt sängen som gick nästan ända fram till fönstret. Jag bodde i rum 105 och det låg på andra våningen med utsikt över innergården. Med andra ord ingen vidare utsikt. Personalen på hotellet var fantastiskt trevliga och hjälpsamma.

Ben GT Dahlström har checkat in.
Ben GT Dahlström har checkat in.

Frukost ingick och bestod av frallor, frukt, müsli, yoghurt, juice etc. Ingen överdådig frukost men helt ok. Frukosten serveras på bottenvåningen som resten av dagen och kvällen är en pizzeria, bar & café. Vesuvio heter den. Jag åt bara frukost på hotellet så jag vet inte hur bra restaurangen var i övrigt. Det var aldrig mycket folk där när jag passerade. Bara några enstaka bord var upptagna.

Vad finns att se i Kraków?

Eftersom jag hade begränsat med tid fokuserade jag på att hålla mig i stan. Jag hade fått några tips på sevärdheter av en specialist på Polen så de tipsen utnyttjade jag.

Gamla staden / Stare Miasto

Hela den gamla staden är med på Unescos Världsarvslista. Och det av en bra anledning. Den är fantastisk fin. Större gator blandat med små gränder. Och fina hus, kyrkor och byggnader. Av vad jag kunnat läsa så klarade gamla staden sig från större förödelse under andra världskriget så mycket av husen är från medeltiden och framåt. Det går att känna historien när man promenerar runt i staden.

Krakow Rynek Główny
Krakow Rynek Główny

Det stora torget var faktiskt stort. Jättestort. Torget har funnits sen medeltiden och är ett av de större i Europa. Runt hela torget ligger caféer och restauranger och många av restaurangerna har uteserveringar i uppvärmda tält. Det var hur mysigt som helst. På själva torget var det en marknad med stånd som sålde allt från souvenirer till mat.

Krakow bjuder på mat i långa banor.
Mat i långa banor.

På kvällen var det fint upplyst och doftade gott från matställena. Från torget utgick också transporter med häst och vagn. Åkte aldrig själv men de verkade ta dig på en tur runt gamla stan. Det märktes att torget var ett populärt ställe för det var alltid mycket folk där.

Slottet Wawel

Slottet Wawel i Krakow.

Egentligen är Wawel mer än bara ett slott. Det är en kulle vid floden med ett antal olika byggnader. Slottet, kyrka och en del andra torn och byggnader. Wawel har funnits sedan medeltiden och bland annat varit residens till Polens kung. Det är förstås längesedan och efter det var det bland annat residens för nazisternas generalguvernör i Polen under andra världskriget, Hans Frank. Han åkte förstås ut så småningom. Tack och lov.

Promenad längs floden Wisła

En av många broar över floden Wisla i Krakow.
En av många broar över floden.

Nu var det vinter men jag kan tänka mig hur skönt det är att promenera längs floden på våren eller sommaren. Jag är rätt svag för promenader längs floder märkte jag. Det fanns utmärkta promenadstråk och cykelbanor längs floden. Och med jämna mellanrum fanns det fina broar att ta sig över på. Det låg båtar längs kajerna som såg ut att vara restauranger och caféer när det är lite varmare ute. Mysigt.

Oskar Schindlers Deutsche Emaillewaren-Fabrik

Oskar Schindlers Deutsche Emaillewaren-Fabrik
Oskar Schindlers Deutsche Emaillewaren-Fabrik i Krakow.

Ett på något sätt kusligt ställe med tanke på vad som hände med judarna under andra världskriget. Samtidigt kan man säga att det var ett bra ställe med tanke på att Oskar Schindler räddade många judar undan Förintelsen. Du har väl sett filmen Schindler’s List? Om inte, gör det. Den är bra. Mycket bra till och med.

Hela fabriken är numera ett museum fyllt med historia och föremål från den tiden. Jag var där för tidigt och orkade inte vänta på att de skulle öppna. Med mer tid vill jag definitivt besöka den igen. Fabriken ligger ungefär en halvtimmes promenad i sydöstlig riktning från gamla staden.

Kazimierz

Kazimierz, judiska kvarteren i Krakow.
Kazimierz, judiska kvarteren i Krakow.

Kazimierz är de historiska judiska kvarteren i Kraków. Polacker och judar bodde sida vid sida tills andra världskriget bröt ut och nazisterna invaderade Polen. På senare tid har det flyttat tillbaka judar till kvarteren om än inte i samma antal som före kriget. Området är lite slitet men klart charmigt med en del synagogor, restauranger, bokhandlare etc. Stadsdelen Kazimierz ligger precis söder om gamla staden och går ner till floden söderut.

Jag åker gärna tillbaka till Kraków igen. Jättefin stad som sagt. Dessutom vill jag gärna besöka saltgruvan i Wieliczka och förintelselägret Auschwitz-Birkenau som jag inte hann med nu. Det är bra att ha mer att se om man gillar ett resmål. Jag hoppas komma tillbaka snart igen.

En annat resmål värt att besöka är Tysklands huvudstad Berlin.

Läs mer om Dubai och Dalarna.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.