Att vänja sig vid nytt arbetssätt

Published

Jag tänkte förändra mitt arbetssätt när det gäller att arbeta med autofokusen i kameran. Tidigare har jag reglerat autofokusen med hjälp av avtryckarknappen men nu tänkte jag vänja mig vid att låta avtryckarknappen vara just en avtryckare och sköta autofokusen med den lilla knappen AF-ON på baksidan av kameran. Jag vet att det är många proffs som arbetar på det här sättet och jag har funderat på det förut men aldrig tagit mig tid att vänja mig vid arbetssättet. Canon har en rejäl genomgång om varför det är bra att använda AF-ON-knappen. Jag köper deras argument. Nu hoppas jag bara att jag snarast vänjer mig att jobba på det här nya sättet…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

8 comments

 1. Jag tror att det är en smart arbetsmetod. Sedan jag började med riktigt ljusstark optik har jag kört så och det fungerar utmärkt.

  1. Jo, det är säkert jättesmart att köra så. Jag har hört rådet sedan urminnes tider men aldrig kommit igång tidigare. Kul att höra att även du är nöjd att jobba så.

   1. Om du lägger inställningen på ett av C-lägena kan du växla efter behov. Jag tenderar att använda fokusknappen för One shot AF och avtryckarfokus för AI Servo.

 2. När jag lånade en 500D i slutet av sommaren (min dåvarande D70 klarade inte riktigt av uppgiften den kvällen) provade jag på att arbeta på precis samma sätt, och det var riktigt, riktigt trevligt. Trots att jag annars bara arbetar med avtryckar-fokus. Jag har försökt göra liknande på dels D300 och D7000, men det går liksom inte – kan ha att göra med att mina händer bara är handflator och inga fingrar.

 3. Jag tänkte själv byta till AF-ON, men upptäckte att det blev problem när jag fotade vertikalt då AF-ON saknas på batterigreppet.
  Men efter lite ändringar utav knapparnas funktioner så hamnade jag i läget där knappen för att låsa ljusmätningen blev fokus (då den knappen finns på batterigreppet med), och ljusmätningen låser jag genom det “vanliga” sättet för fokus, dvs halvt nedtryckt avtryckare.

  Trodde också det skulle bli klurigt att vänja sig, men det gick ganska fort att vänja sig vid det nya sättet och nu skulle jag inte kunna tänka mig att gå tillbaka till den gamla varianten igen.

  1. Såg också det att man även kan ha exponeringslåsknappen som AF-knapp. Jag har inget batterigrepp så jag kör med AF-ON-knappen tills vidare. Även om jag nästan tycker det känns bättre att trycka på exponeringslåskknappen.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.