Aperture v. Lightroom

Published

Efter att ha införskaffat en lite snabbare dator bestämde jag mig för att matcha Apple Aperture 3 med Adobes Lightroom 3 vad gäller om det skulle passa mitt arbetsflöde bättre. Lightroom är och har varit mitt standardprogram när det gäller bildbehandling och jag är oftast mer än nöjd med arbetsflödet jag har i Lightroom.

Redan vid importen av bilderna från kameran stöter jag på en avigsida med Aperture. Det är inte möjligt att konvertera RAW-filerna till DNG. Lite synd för jag gillar verkligen DNG-formatet som samlar ihop justeringar etc. i en och samma fil till skillnad från att arbeta med RAW-filerna och få en sidecarfil vid sidan om. Ok, jag skulle kanske kunna leva med det men det känns mer opraktiskt.

Själva bildbehandlingen är Apertures starka sida tycker jag. Det finns automatfunktioner som verkar kunna fixa kanske 8 av 10 bilder för mig. Väldigt snabbjobbat och smidigt. I Lightroom har jag inte hittat motsvarande “automatik” och det tar längre tid för mig att fixa till varje bild. Jag söker alltid efter sätt att arbeta snabbare i mitt arbetsflöde och här hade Aperture kunnat hjälpa till en del. Det är funktionen “Auto Enhance” under preseten “Quick Fixes” som jag tycker gör underverk på många bilder.

Geotaggning är också en viktig bit för mig och med hjälp av tredjepartsprogrammet Maperture Pro går det väldigt snabbt och smidigt att geotagga bilder i Aperture. Faktiskt lite snabbare än kombinationen Lightroom och HoudahGeo som jag brukar använda. Det är ingen avsevärd skillnad men kombinationen Aperture och Maperture Pro blir en mer integrerad lösning.

Arbetet med metadata känns lättare i Lightroom men jag tror det mest beror på att det är ett annat upplägg i Aperture som jag ännu inte hunnit vänja mig vid. Det finns saker att automatisera i Aperture också och när man blivit van går det förmodligen lika snabbt i båda programmen.

Export av bilder är verkligen Lightrooms starkaste sida. Både när det gäller att exportera till fil eller ladda upp till olika fototjänster. Lightrooms presets gör det busenkelt att skapa anpassade exporter för nästan alla ändamål. Det går att skapa presets i Aperture också men jag tycker inte det känns lika smidigt att jobba med. En del av exportmodulerna för olika fototjänster känns väldigt nakna och grundläggande. Det går att göra mer i Friedls exportmodul för exempelvis Flickr i Lightroom än med Connected Flows FlickrExport modul. Det är inte så att det inte funkar alls i Aperture utan bara att det är ännu bättre i Lightroom. Mer möjligheter alltså.

Summan av den här enkla jämförelsetesten är att jag högst troligen stannar kvar med Lightroom även om jag verkligen gillar Apertures automatiska funktioner för att fixa till bilderna. Dessa är på intet sätt oviktiga och även om jag kan uppnå samma sak i Lightroom så tar det längre tid.

Vilket verktyg jobbar du själv med och kan du tipsa om bra arbetsmetoder i respektive program som snabbar upp arbetsflödet?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

7 comments

 1. If auto-translate to English did its job properly, then there’s a way to apply edits across multiple photos in Lightroom as well. Here’s how. How do you like the new iMac?

  1. I love my new iMac. Very much. 🙂

   It’s not about edit multiple photos. It’s about a way of correct photos fast and easy and I think Aperture has better tools than Lightroom for that.

 2. Kul att få läsa en mer “jordnära” jämförelse istället för de andra. Jag kör LR o kommer säkert inte att byta. Gillar presets som snabbar upp bildbehandlingen betydligt.
  Du nämner Export som är en del. I develop har jag jobbat rätt länge med en “default” preset, eftersom Adobe (nu bättre men inte tillräckligt) inte hanterar Sony/Minoltas raw format helt optimalt. Denna preset anger jag vid import, o skulle en eller flera bilder vara annorlunda, går det snabbt att fixa till dem.

  För nya eller knepiga ljusförhållanden brukar jag fota en x-rite passport o utgå ifrån den senare i behandlingen. Är det ett förhållande som jag tror mig kommer upprepas kör jag en vända i Adobes färghanterare (kommer inte ihåg nu vad den kallas) o sparar som en ny preset.

  Utöver detta jobbar jag en del i Web modulen med olika presets för publicering på min web (ligger lite efter just nu). Utskrift är nog den enda delen som jag inte arbetar så mycket med (än).

 3. Jag har kört Lightroom själv och var väldigt nöjd med alla funktioner den har. Fast det var två grejer som fick mig att byta till Aperture 3. Geotaggning och organizationen. Apples sätt att organizera bilder funkar bara bättre med mitt sätt att tänka så det gjort mitt arbete mycket enklare och snabbare.

  Som du säger så saknar jag oxå DNG formatet som jag använde uteslutet via Lightroom. Aperture gömmer det i den magiska Aperture Library (På gott och ont) så det vart inte så stort problem som jag trodde.

  Så personligen skulle jag glädligen jobba med båda för dom båda har sina starka och svaga sidor. Men jag tycker det är kul att vi har två så pass bra produkter att välja på och det kan ju bara göra saken bättre för oss fotografer att dom tävlar med varandra 🙂

  1. Håller med om att båda är väldigt bra produkter. Det skulle ju gå att konvertera sina RAW-filer till DNG innan man drar in dem i Aperture men jag vet inte riktigt om Aperture applicerar justeringar i DNG-filen eller bara i sin egen databas. Om den gör det senare är det ju inte så mycket vunnet.

 4. Jag väljer Aperture alla dagar i veckan.

  Det är inte enbart för jag tycker programmet är mer snabbjobbat utan att Adobe är en ful fisk. Supporten sluta i att om programmet startar så är de nöjda. Att det sen inte går att spara på servar utan rättighetsproblem bryr de sig inte om. Om mitt program kraschar så är det Apples fel. Inte att Adobe kodar med gammal kod som Apple sagt till dem var omodern för sju år sedan!

  Så för min del så var CS5 sista stora köpet hos Adobe. Nu lägger jag inte en krona till på ett sådant uruselt företag.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.