Nytt objektiv i väskan

Published

Jag har skaffat mig ett nytt objektiv i kameraväskan. Ett Canon EF 200mm/2,8 L II USM. Anledning till inköpet var att jag ville ersätta min gamla 75-300 zoom till något som är ytterligare ett snäpp skarpare och som är ljusstarkare. När jag började kika efter objektiv i detta brännviddsområde upptäckte jag att det faktiskt är ett riktigt getingbo med mycket att välja på. Det är i och för sig angenämt att ha mycket att välja på men det tar lite längre tid att komma till skott.

Min första tanke var att ersätta den gamla zoomen med en Canon EF 70-200/4 som anses vara ett av de mer prisvärda objektiven i förhållande till vad det kan prestera. Velade fram och tillbaka mellan de två varianterna som finns av detta objektiv, med eller utan IS, Image Stabilizer. Det slutade med att jag tycker att prisskillnaden är för stor för att “bara” få IS extra. Och versionen utan IS ligger i samma prisklass som den fasta 200mm/2.8. Det är inte dumt med ett bländarsteg extra. Både för dåliga ljusförhållanden och för skärpedjupet. Dessutom hävdar jag bestämt att inga zoomar slår en fast brännvidd vad gäller skärpa.

Så här långt kan jag inte vara annat än nöjd med skärpan och kvalitén i allmänhet på objektivet. Det känns väldigt robust och välbalanserat. Kommer förmodligen att komplettera med en eller två teleconverters framöver för att få ännu längre brännvidder. Det ska bli roligt att testa hur fin bokeh:n blir. Enligt tester ska den vara enastående. Nu vill jag prova själv hur det står till med den saken…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

5 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.