Hur mycket jobb lägger du ner?

Published

Hur mycket jobb lägger du ner på efterbehandlingen av dina bilder? Jag förstår att tiden kan variera beroende på vad du vill åstadkomma med din bild men menar rent generellt?

Personligen är jag av meningen att bilderna skall bli så bra som möjligt redan i kameran så att efterarbetet med bilden blir minimalt. Denna teori funkar förstås inte helt och fullt utan jag behöver ibland lägga ner en del jobb i efterhand för att få till resultatet jag är ute efter. Men ganska många av mina bilder behöver bara ett minimalt efterarbete.

Men hur är du? Behöver du mycket tid framför datorn för att få fram de bilder du önskar eller jobbar du som jag att helst försöka göra allt rätt i kameran?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

12 comments

  1. Köper du en ny Mac mini är det säkert inga problem alls. Jag har en gammal mini men det går för det mesta helt ok. Ibland kan det gå lite trögt men det är sällsynt. Kan rekommendera mini men allra helst vill jag ha en iMac 24". 🙂

    1. Det var snabba ryck. 🙂 Jag skulle tro att det som tar längst tid för mig är att tagga bilderna med bra keywords. Det är iofs det området jag gärna lägger lite jobb på. Vill ju gärna hitta dem i efterhand. Och att andra också gör det. Sen går det lite tid till att geotagga dem också av samma orsak.

  2. Det var snabba ryck. 🙂 Jag skulle tro att det som tar längst tid för mig är att tagga bilderna med bra keywords. Det är iofs det området jag gärna lägger lite jobb på. Vill ju gärna hitta dem i efterhand. Och att andra också gör det. Sen går det lite tid till att geotagga dem också av samma orsak.

  3. 5-6 minuter per bild ungefär. Håller med dig att bilden ska bli så bra som möjligt redan i kameran. Det jag lägger mest tid på i efterbehandlingen är keywording. Ibland experimenterar jag lite med LR presets. Photoshop använder jag egentligen bara för sharpening.

  4. 5-6 minuter per bild ungefär. Håller med dig att bilden ska bli så bra som möjligt redan i kameran. Det jag lägger mest tid på i efterbehandlingen är keywording. Ibland experimenterar jag lite med LR presets. Photoshop använder jag egentligen bara för sharpening.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.