Lagra i molnet – det är dags nu

Published

Ett av mina långsiktiga projekt är att bli av med så mycket som möjligt från mina lokala datorer. Alltså att kunna utföra så mycket som möjligt på webben. Detta innefattar även lagring i molnet av alla de filer som kan ligga där utan att störa mitt normala arbetsflöde. Jag har klassificerat mina filer i två olika kategorier som kräver olika typer av lagring.

En typ av filer är de som jag bara vill ha lagrade för i princip all framtid och som jag sällan rör. Dessa filer passar bra på en tjänst som Microsofts Skydrive. Skydrive är en fjärrplats för lagring av olika typer av filer och som erbjuder dig 25 Gb lagringsutrymme gratis. En begränsning på Skydrive som jag redan märkt av och som irriterar mig är att varje fil får vara max 50 Mb stor. Detta diskvalificerar en del av mina videofiler som är större än 50 Mb styck.

Stora filer (över 50 Mb styck) lagrar jag på två tjänster som synkroniserar dina filer lokalt med molnet (webben). Den ena tjänsten är Microsofts Live Mesh. Live Mesh erbjuder 5 Gb utrymme gratis och skillnaden mellan Live Mesh och Skydrive är som sagt att Live Mesh synkroniserar filer mellan din dator och molnet. Du har med andra ord dina filer lokalt tillgängliga men vid en ändring synkas filen mot lagringsplatsen på webben. Live Mesh har inga spärrar mot filer större än 50 Mb. Däremot verkar det som att du inte kan ha hur många filer som helst i en och samma katalog. Jag provade med uppåt 1000 filer i en katalog men det gillade inte Live Mesh så jag drog ner det till max 200 och det gick bättre.

Den andra tjänsten, och den jag gillar allra bäst är Dropbox. Dropbox erbjuder 2 Gb gratis lagringsutrymme och fungerar i princip på samma sätt som Live Mesh, synkronisering av filer. Dropbox finns även med 50 Gb lagringsutrymme för $99 om året. Lite dyrt för mig för tillfället även om Dropbox är suveränt smidig och fungerar klanderfritt och nästan omärkligt.

På Dropbox och Live Mesh lagrar jag de filer som antingen är för stora för Skydrive eller som jag vill ha tillgängliga omedelbart. Exempelvis vill jag ha min profilbild tillgänglig jämt när jag registrerar mig på nya tjänster på nätet. Den passar perfekt på Dropbox eller Live Mesh.

En annan aspekt är att den tjänsten där jag enbart fjärrlagrar mina filer skall vara så stabil som möjligt. Jag vill alltså inte att den försvinner över natten och alla mina filer försvinner i ett svart hål. Jag håller Microsoft för ett pålitligt företag som jag känner förtroende för och har därför valt Skydrive för dessa filer.

När det gäller synkroniserad lagring är det inte lika kritiskt då dessa samtidigt finns på min lokala dator. Skulle Dropbox eller Live Mesh plötsligt försvinna har jag åtminstone en lokal kopia kvar. Det är en viktig skillnad på dessa två typer av lagring i molnet.

De filer jag hittat lagring i molnet för är mina dokument som finns på Google Docs, mina bilder som finns på Flickr och Picasa och mina videofilmer som finns på YouTube. Dubletter av originalfilerna finns på Skydrive, Dropbox och Live Mesh.

Det är enligt min mening dags att börja lita på molnet och utnyttja de tjänster för lagring som finns. Det är otroligt skönt att slippa flytta runt åtskilliga gigabyte data vid ett datahaveri eller när jag skaffar en ny dator. Jag är ärligt talat väldigt less på att kopiera tillbaka dessa volymer data bara för att ha det lokalt när det inte längre behövs. Lita på molnet. Det finns där för att stanna.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

5 comments

  1. Intressant läsning. Jag undrar lite om du har backup på Skydrive som nu då har blivit din enda lagringsplats för statiska filer? Microsoft må vara ett pålitligt företag men även de kan drabbas av olyckor eller göra misstag. Dessutom skriver Microsoft i sina villkor för Skydrive att de har rätt att utan förvarning stänga av konto eller/och radera innehåll. Det låter inte så stabilt. Jag skulle nog vilja ha mina filerna på i alla fall en plats till (lokalt eller i molnet).

  2. De flesta filer finns på ytterligare en plats men kanske i en annan form. Jag tänker främst på videofiler som även finns på YouTube men som kanske är lite svårare att hantera därifrån än att ha tillgång till filen direkt.

    Jag skulle gärna betalt en slant för lagringen och på så sätt etablerat lite mer av en affärsförbindelse med min lagringspartner. Känner mig iofs inte överdrivet orolig för att Microsoft skulle stänga av mitt konto eller radera filer. Gissar att det är mest en nödvändig paragraf i användaravtalet i och med att det går att dela filer på Skydrive och detta är deras sätt att gardera sig mot missbruk. Har man filerna privat som jag tvivlar jag starkt på att de kommer att raderas utan vidare.

  3. Hur är det med webb-tillgängligheten – kan man på någon av nämna tjänster lagra bilder som man använder i en html-sida? Min nuvarande host är lite trängd just nu och letar alternativ lagring just för bilderna.

    1. Alla nämnda tjänster kan användas för att lagra bilder och länka till dem på webbsidor. Personligen är jag förtjust i Googles fototjänst Picasa för att länka bilder till bloggar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.