Följ dina egna fotspår

Published

En trevlig sak med att licensiera sina bilder med Creative Commons är förstås att de publiceras runt om på webben i bloggar etc. Ibland får du veta i förväg var en bild ska publiceras och ibland får du tyvärr ingenting alls veta. För att hålla åtminstone lite koll på var mina bilder hamnar har jag lagt upp övervakningar med hjälp av Google Alerts. Google hjälper till att leta efter nyckelord jag lagt upp. Dessa nyckelord är mitt namn i olika varianter samt URL:en till min photostream på Flickr. I detta läge är jag tacksam för att jag har ett hyfsat ovanligt namn. Det är inte säkert att metoden är så användbar om man har ett vanligare namn. Om bildanvändarna gör som det är tänkt med Creative Commons licensen så länkar de till mitt Flickrkonto alternativt skriver mitt namn i samband med bilden. Gör de detta räknar jag med att Google förr eller senare hittar mitt namn eller URL och larmar mig via en Alert.

När jag hittat någon av mina bilder på en blogg eller webbsida har jag hittat ett bra sätt att spara undan denna sida permanent genom att använda tjänsten Iterasi. Som ett sorts arkiv för publicerade bilder på webbsidor. Att bara bokmärka en hittad sida i din webbläsare kan sluta i att sidan eller sajten raderas eller försvinner i framtiden. Med Iterasi gör du en mer permanent arkivering. I stora drag tar Iterasi en snapshot på webbsidan och sparar den på mitt konto på Iterasi. Det går att lägga på taggar och placera denna snapshot i en katalogstruktur hos Iterasi. Slutresultatet blir en perfekt kopia på webbsidan som du i efterhand kan titta på med Iterasi Viewer. Ett exempel på hur det kan se ut hittar du i denna snapshot tagen av den här sajten i augusti 2008. Den hade definitivt ett annat utseende då.

Det går även att schemalägga Iterasi att ta automatiska snapshots på utvalda URL:er med jämna mellanrum. Jag har valt att göra det på mina egna webbplatser för att få en historik över hur de har sett ut genom tiderna. Jag tar en snapshot i månaden på respektive webbplats.

Sammanfattat får du genom det här upplägget ett fint arkiv med dina publicerade bilder och dessutom snyggt sparade på ett permanent sätt.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.