En licens för moderna tider, Creative Commons

Published

Sedan en tid tillbaka har alla mina bilder jag publicerar på Flickr Creative Commons licensen “Erkännande-Ickekommersiell-Inga bearbetningar 3.0” i stället för Flickrs  standardinställning © All rights reserved. Skälet till detta är att jag anser att denna licensform stämmer mycket bättre överens med dagens verklighet vid publicering på internet. Creative Commons licensen gör det möjligt att publicera mina bilder fritt i icke-kommersiella sammanhang så länge jag anges som upphovsman och att det inte sker någon bearbetning av bilderna. Min slutsats är att bilderna då kan användas och komma till nytta i många fler sammanhang. Exempelvis som illustrationer i personliga bloggar eller liknande. Även om man i motsats till mig är professionell fotograf anser jag att licensformen skulle fungera. Bilderna publiceras och sprids och du får gratisreklam som är svår att åstadkomma på egen hand. I kommersiella sammanhang är licensen likvärdig med en fullständig copyright. Då är det du som bestämmer precis lika mycket som tidigare.

 Att risken för bildstölder skulle öka med en Creative Commons licens tror jag är helt fel. De som vill komma åt dina bilder utan att betala för dem kommer att fortsätta göra det oavsett vilken licensform du valt. Och seriösa bildköpare kommer fortfarande att ta kontakt med dig och göra upp om ett pris. Jag har följt ett antal diskussioner med personer som har fått förfrågningar om det är ok att använda deras bilder i olika sammanhang och många agerar på samma sätt vid en förfrågan. De blir smickrade att någon vill använda bilden och ger sitt godkännande för användande nästan oavsett vad bilden skall användas till. Varför då inte redan från början vara tydlig med hur bilden får användas? Ju tydligare desto bättre tycker jag. Av egen erfarenhet vet jag att många av de som kan tänkas använda dina bilder ändå hör av sig i förväg och berättar att de tänker publicera bilden. De agerar på ett väldigt schysst sätt helt enkelt.

 Så våga licensiera dina bilder med Creative Commons licens. Det är den moderna tidens licensform enligt mig och du får mycket tillbaka på nätet i form av tacksamhet och publicitet. Creative Commons finns i ett antal varianter och det är att rekommendera att läsa på om de olika varianterna för att lära känna dem och se vilken som passar just dig bäst.

Categorized as Ord Tagged

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

7 comments

  1. Mycket intressant artikel! Jag har tänkt tankarna, och diskuterat en del med bl.a Christian K. Jag ska helt klart följa ditt exempel, och också referera till din artikel på min blogg!

    1. Tack. Mitt hjärta klappar väldigt varmt för Creative Commons och jag tycker det är dags att få ut mer information om vad den innebär då jag tror att okunskap är det största hindret för att fler ska gå över till licensformen.

  2. Mycket intressant artikel! Jag har tänkt tankarna, och diskuterat en del med bl.a Christian K. Jag ska helt klart följa ditt exempel, och också referera till din artikel på min blogg!

  3. Tack. Mitt hjärta klappar väldigt varmt för Creative Commons och jag tycker det är dags att få ut mer information om vad den innebär då jag tror att okunskap är det största hindret för att fler ska gå över till licensformen.

  4. Jag tvrivs precis som du mycket bra med Creative Commons. Den är liberal men ändå finns det tydliga gränser för vad man får göra med mina bilder. Jag ser ingen mening med att köra Copyright.

  5. En fundering kring CC, som jag undrar om du känner till: hur hanterar man bilder med människor? Innebär CC att man ska se till att ha vad engelskspråkiga kallar “model release”? Om bilder på man tagit på t.ex. vänner dyker upp där de inte väntar sig kan det ju bli konstigt. Eller kan man ställa krav på att få veta var bilden publiceras, innan man ger tillstånd? Ungefär som Moby gör med sin musik…

  6. En “model release” behöver du endast om bilden skall användas i ett reklamsammanhang. I rent journalistiska sammanhang behöver du ingen. Det är fritt att plåta folk på allmän plats och publicera bilderna i tidningar etc. Det är upp till den som publicerar bilden att se till att alla eventuella tillstånd finns. Med andra ord så går det inte att publicera en bild på en person i en annons utan att personen samtycker (= model release). Det finns inga krav på dig att ha model releaser på alla dina personbilder. Den enda “komplikationen” för dig blir att de blir omöjliga att sälja för reklamändamål. Har du då en model release underlättar det betydligt. Detta gäller i Sverige. Hur det är i andra länder vågar jag inte svara på. Men gissningsvis ungefär detsamma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.