Vad gör en bra bild?

Published

Jag läste nyligen på bildbyrån Magnums blogg att en av deras förgrundsfigurer, Cornell Capa, avled i förra veckan, drygt 90 år gammal. Cornell var för övrigt bror till den kanske mer kände Robert Capa som var med och grundade Magnum 1947. I bloggen fanns länkar till Cornells bilder och jag tittade igenom dessa och konstaterade att det enligt min smak var blandat med bra och mindre bra bilder.

Vad gör en bild bra egentligen? Är det enbart att fotografen råkar vara på rätt plats vid rätt tillfälle? Jag tycker att många av de bilder som rankas som de bästa som tagits ofta mer handlar om en viss händelse vid en viss tidpunkt. Om vi går tillbaka till Robert Capas mest kända bilder så är det hans bilder från landstigningen i Normandie, D-day som visar soldaternas strapatser på de franska stränderna. Det går inte att förneka att bilderna visar en oerhörd dramatik och i ett historiskt perspektiv så visade det sig att dessa händelser spelade en avgörande roll för utgången av andra världskriget. Men man kommer inte ifrån att den tekniska kvalitén inte är av högsta klass. Det är kornigt och på vissa bilder nästan svårt att se vad det föreställer. Jag skulle vilja påstå att dessa bilder bara blivit så bra för att de visar stor dramatik under en historisk händelse. Det handlar inte om att förringa Robert Capas insats vid fotograferingen utan jag vill bara komma fram till att bra bilder ofta är ett samspel med en viktig händelse som berör många.

Hur hade bilderna uppfattats om de tagits under en helt vanlig militärträning men varit tekniskt “bättre”? Jag är medveten om att sämre teknisk kvalité mycket väl kan förstärka dramatik. Kan hans bilder vara bra för att han var först med att vara i frontlinjen under brinnande krig? Knappast, det finns fler exempel på fotografer i frontlinjen före dessa bilder togs. Kan det vara för att han hade en förmåga att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt? Kanske det, jag känner inte till varför det var just Robert Capa som befann sig här vid denna tidpunkt. Han kan ha varit bra på att ta sig fram och övertala de rätta personerna för att få följa med. Jag tror inte man bara reste till franska atlantkusten 1944 och lade sig på stranden och väntade på att något skulle hända. Det kan vara så att någon har gillat hans tidigare bilder och bjudit in eller beordrat honom att vara med under D-day.

Som sagt, bra bilder är ofta en kombination av händelse och en fotograf på plats vid denna händelse. Vad tycker du själv?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.