Kennedy Space Center – Ett måste för rymdnörden

Published

Kennedy Space Center

Kennedy Space Center är nog ett av de mest ikoniska ställen man kan besöka om man är det minsta intresserad av rymden och rymdfart. Här har det skjutits upp raketer för några av de mest mytomspunna rymdfärderna. Vad sägs om första resan till månen med Apollo 11? Denna resa firar för övrigt 50 år just i år. Den 20:e juli 1969 steg Neil Armstrong ut som den första människan på månens yta. Apollo 11 sköts upp härifrån. Även alla Space Shuttle resor med rymdfärjorna utgick härifrån.

Kennedy Space Center. NASA globen.
Kennedy Space Center. NASA globen.

Jag är uppväxt med rymdprojekten och rymden var det hetaste som fanns när jag var barn och ungdom. Så att komma till Kennedy Space Center och få se uppskjutningsplatserna och ramperna på plats var en mäktig upplevelse.

Hur hittar man hit?

Kennedy Space Center ligger på östra sidan av Florida ute vid havet nära en ort som heter Cape Canaveral. Ungefär 80 km rakt österut från Orlando. Kennedy Space Center är ett jättelikt område som inte är allmänt tillgängligt för allmänheten. Själva utställningsområdet heter Kennedy Space Center Visitor Complex och ligger i utkanten utanför själva det inhägnade Space Center.

Kennedy Space Center Astronaut
Astronaut.

Hit tar du dig lättast med bil. Bil är nästan ett måste i Florida till allt. Framme på Space Center finns det en gigantisk parkeringsplats. Sen är det bara att promenera fram till entrén och lösa sin biljett. På tal om biljetter så är det ofta så i Florida att du kan få hyfsad rabatt om du tar med en kupong från något av alla gratismagasin som brukar finnas på hotellen. Klipp ut kupongerna och ta med. Det sparar du pengar på.

Saturn 18 raket. Stora saker.
Saturn 18 raket. Stora saker.

Inne på Kennedy Space Center finns det mängder av utställningar som rör det mesta av USA:s rymdfärder. Det är mycket intressant och du får räkna med att lägga en hel dag här för att hinna se allt. Allting är väldigt professionellt gjort. Amerikanerna är duktiga på att få till det snyggt.

Busstur ingår.

I entrébiljetten ingår en guidad busstur ut på själva området. På bussturen får man se många av de ikoniska platserna som uppskjutningsplatserna och den berömda Vehicle Assembly Building (VAB). Det är en hyfsad lång bussresa eftersom området är tämligen stort.

Apollo/Saturn V Center

Kennedy Space Center Apollo/Saturn V Center
Apollo/Saturn V Center

Ute på området ligger Apollo/Saturn V Center. En stor hall med utställningar om Apolloprojektet. Otroligt fascinerande. Här kan du stanna så länge du vill och sen fortsätta med en buss tillbaka till huvudentrén. Här hittar du Apolloraketer i full storlek. Och de är imponerande stora. Här finns också en av utsiktsplatserna där du kan stå och titta på när en raket skjuts upp.

Space Shuttle Atlantis

Tillbaka på Space Center har de en av rymdfärjorna, Atlantis, på permanent utställning. Atlantis var den sista rymdfärjan som sköts upp av NASA. Sista rymdfärden med rymdfärjorna ägde rum den 8:e juli 2011. Det är imponerande att se Atlantis på nära håll.

Space Shuttle Atlantis

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Kennedy Space Center. Det passar alla. Oavsett om du är rymdintresserad eller inte. Det är en riktigt imponerande utställning.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.