Elsa Andersons Konditori i Norberg

Published

Elsa Andersons Konditori i Norberg är ett lite annorlunda konditori. Att besöka detta konditori är som att resa bakåt i tiden. Med en interiör som innehåller äldre möbler och annan kuriosa från svunna tider får man ett skönt besök i hur det kunde vara på ett lokalt kafé och konditori förr i tiden.

Elsa Andersons Konditori i Norberg
Elsa Andersons Konditori i Norberg

Konditoriet är ursprungligen från 1916 och enligt uppgift användes byggnaden tidigare som gästgivaregård. Just gästgiveri eller gästgivaregårdar var ju en nödvändighet längre tillbaka i tiden då resorna var besvärliga och fordonen inte så snabba som idag. Att ta sig från en ort till en annan kunde säkert ta större delen av en dag och då talar vi kanske om avstånd på 50-100 kilometer. Då förstår man att det behövdes gott om ställen där det gick att övernatta och få en bit mat. Det var många mindre orter i Sverige som förr hade både en och flera gästgivaregårdar där resenärer kunde äta och övernatta. Det var till och med lag på att det skulle finnas möjligheter till mat och husrum förr. Vissa mindre orter hade också hotell även om de flesta hotellen fanns i de lite större städerna i Sverige.

Elsa Andersons Konditori vid torget

Konditoriet ligger vid torget i Norberg och ligger med andra ord ganska centralt. Norberg kan idag verka vara en liten och obetydlig ort men faktum är att i Norberg korsas ett antal vägar som förbinder närliggande städer som Sala, Hedemora, Avesta, Västerås och Fagersta. Runt omkring Norberg låg dessutom ett antal gruvor och den var på den tiden Norra Bergslagens centralort. Så visst fanns det underlag för ett konditori.

Nedgången och katastrofen

I mitten till slutet av 1900-talet gick det dock utför med gruvnäringen och arbetstillfällen försvann för att i princip vara helt över kring 1980 då järnhanteringen i Spännarhyttan avslutades. Som av en händelse vaknade då folks intresse för gamla genuina miljöer och det kan man verkligen säga att Elsa Andersons är. Som jag skrev tidigare är det nästan som att åka tidsmaskin när man besöker konditoriet. Här är en skön stämning och det känns väldigt genuint.

Den stora katastrofen inträffade natten till den 21 augusti, 2015. I en anlagd brand totalförstördes hela byggnaden och än idag har ingen gripits för dådet. Motivet för branden är helt obegripligt och okänt. Ägarna till konditoriet gav dock inte upp och med hjälp av försäkringsbolag och insamlingar av frivilliga kunde en replika av den ursprungliga byggnaden åter öppna den sjunde maj 2017.

Populärt resmål

Jag har faktiskt lyckats besöka Elsas vid två tillfällen och det är ett perfekt och mycket populärt resmål. Elsa Andersons Räksmörgås verkar vara den populäraste maträtten. Den är stor, fräsch och väldigt god. Handskalade räkor på toppen av en tekaka och med sallad, tomat, gurka, ägg och en klick majonnäs.

Elsa Andersons Räksmörgås

Kommer du förbi Norberg så stanna till på Elsa Andersons Konditori och ta en riktigt svensk fika. Det finns förstås mycket mer än en räkmacka att välja på.

Andra resmål: Volvo Museum Göteborg

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.