Oceanhamnen Helsingborg – nytt mot Öresund

Published
Bron till Oceanhamnen
Bron till Oceanhamnen. Ej öppen ännu.

Tog en omväg till nya Oceanhamnen i Helsingborg idag för att kolla hur det ser ut där. Helt rätt av staden att fimpa de gamla industribyggnaderna och bygga bostäder butiker och kontor utmed Öresund. Utnyttja närheten till havet för folket.

Det var inte igår jag var i Helsingborg och har läst lite tidigare om Oceanhamnen och trodde de kommit ännu längre. Vissa hus var redan klara men de allra flesta höll fortfarande på att byggas.

Problem att hitta

Inte helt lätt att hitta dit. Jag körde förstås fel och fick vända vid gamla Tretorn. Man ska köra mot färjorna så kommer man rätt. Infarten till området är ungefär mittemot Helsingborgs Hamns kontor. Två timmars gratis parkering erbjöds alldeles utanför det bebyggda området.

Som synes på bilden ovan så har de fått på plats en snygg gång- och cykelbro som leder in mot Knutpunkten och centrum. Tyvärr var den inte öppen ännu så jag kunde inte testa rutten över hamnbassängen. Men i framtiden gör den livet perfekt om man bor ute i hamnen. Alternativet till bron hade varit en ruskigt lång omväg.

Husen som var byggda redan såg ärligt talat inte så märkvärdiga ut. De påminner om vad som byggts i Hyllie i Malmö. Som vanligt så ligger de otroligt tätt. Bara smala gator mellan de olika husblocken. En lägenhet på lägre våningar i de inre husen kommer inte att ha någon speciell utsikt att tala om. Mer än in till grannarna mittemot förstås.

Smala gator i Oceanhamnen
Smala gator i Oceanhamnen

Som väntat, höga priser

Kollade in på Hemnet för att se vad som var till salu för stunden och mycket riktigt är lägenheterna dyra. Även om du inte har direkt havsutsikt. Man betalar mycket för ett läge även om man ändå inte får lägets stora poäng, utsikt mot havet. Visst, det kommer alltid att vara ett lyxigt område så lägenheterna kommer högst troligen att fortsätta ha ett högt värde om man säljer i framtiden. Att köpa en splitter ny lägenhet och vara den första som bor i den är speciellt.

Färjan till Helsingör reflekteras i glasfasaden.
Nära till färjan till Danmark

Jag tror området kan bli bra när det fått mogna till sig. Jag har en filosofi att det tar minst tio år innan ett nytt område mognat ordentligt. Affärer och restauranger kommer att komma och gå innan det märks vad som funkar och vad som inte funkar.

Även i Malmö kommer det ny bebyggelse i gamla hamnkvarter som tidigare bara varit industrier etc. Det nya området kommer att heta Nyhamnen och är ungefär där färjan till Tyskland lade till förr. En del existerande byggnader ska integreras i det nya och det är smart tänkt tycker jag för det knyter ihop historien på ett bra sätt.

Skåne är spännande. Kul att se nya, lite större projekt ta form.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.