Chili har stora blad – större än jag trodde

Published
Chili på balkongen
Chilin bara växer.

Chili har hittills visat sig vara ganska enkelt att odla. De tre plantorna växer så det knakar i solskenet på min balkong. Receptet verkar vara hyfsat med vatten samt sol och värme. Lite orolig för värmen är jag dock då balkongen är inglasad och blir väldigt varm så fort solen tittar fram. Inte minst nu på sommaren med högre allmän temperatur utomhus.

Liten chiliplanta
Samma planta den 3:e juni. Mycket mindre.

Sorter

Jag är ju en glad amatörodlare och det är första gången jag odlar just chili. Två olika sorter från Nelson Garden har jag planterat. En heter “Chocolate Scotch Bonnet” och ska ha styrka som en habanero enligt Scoville-skalan. Den andra sortens chili heter “Trinidad Scorpion” och har en styrka på 1 500 000 Scovillegrader. Med andra ord ganska het.

Bara vanlig habanero har ju en påtaglig hetta. Jag kanske har tagit mig vatten över huvudet med Trinidad Scorpion? Det gäller att hitta en bra maträtt där styrkan kommer till sin rätt. Har du tips på var het chili passar bra så tipsa gärna med en kommentar. Jag behöver alla tips jag kan få.

Skörd

Enligt anvisningar skördar man chilin någon gång mellan juli till september. Än så länge ser jag inte att några frukter är på gång på plantorna. De kommer säkert smygande och växer sedan i rasande fart när de väl dyker upp.

Blir det här bra så blir jag definitivt sugen på att fortsätta odla chili och kanske fler olika sorter. Just att det finns så många nivåer på styrka gör ju att det vore kul att ha lite olika sorter och styrka att välja på. Just nu vet jag inte riktigt hur man ska förvara dem bäst efter skörden. Gissar att lägga dem i frysen eller att torka dem borde fungera. Får nog läsa på lite mer om detta när det börjar dra ihop sig i höst.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.