Kamera eller objektiv?

Published

Det är skillnad på objektiv och objektiv. Det är förvisso ingen nyhet men jag upptäckte det speciellt tydligt när jag gjorde min första fotobok. Det gick med blotta ögat att lätt se vilka bilder i boken som var tagna med mitt ”finaste” objektiv, Canon EF 28-80/2,8-4L USM. Skärpan och kontrasten är helt annorlunda och betydligt bättre jämfört med mina vanliga EF objektiv.

När bilderna publiceras på webben är det inte alls så stor skillnad. Då går det knappt att se skillnaden utan att förstora upp bilderna till originalstorlek. Värt att tänka på om man bara tänker publicera på webben. Vill man däremot trycka böcker eller lämna bilder till försäljning behöver man bra objektiv. Egentligen borde man lägga en mycket större andel av sin fotobudget på bra objektiv. Hellre det än att lägga pengar på nytt kamerahus stup i kvarten.

Jag är jätteförtjust i Canons nya EOS 5D Mark II och skulle gärna ställa mig i kö för att lägga vantarna på ett sånt kamerahus. Men om jag i stället placerade den summan pengar, ca. 25 000:-, på bra objektiv kunde jag få till följande samling, Canon EF 17-40/4L á 8000:-, Canon EF 70-200/4,0 L IS á 13000:- och en Canon EF 50/1,4 á 4000:-. Dessa objektiv i kombination med min befintliga EOS 40D tror jag faktiskt skulle ge mig mer värde än en ny 5D och behålla befintliga objektiv.

Visst, med en större plånbok kunde jag få båda de goda kakorna men om jag tvingas välja lockar faktiskt objektiven mer. Vad tycker du själv? Kameror eller objektiv? Du måste välja…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.