JPG eller RAW?

Published

Ibland får jag ett ryck och måste testa olika idéer för att se skillnaderna. Idag ville jag se vad som händer när jag tar samma bild i både RAW och JPG-format.

Efterbehandling skedde sedan i Lightroom. JPG-bilden fick inte så mycket mer behandling än lite färgkorrektion och en smula skärpa. RAW-bilden behövde klart mer justeringar innan jag fick ett slutresultat som liknade JPG-bilden. Den behövde klart mer skärpa och jag behövde ljusa upp den en hel del jämfört med vad jag fick göra med JPG-bilden.

Slutprodukterna ser du här ovan. Klickar du dig vidare kan du på Flickr förstora upp dem för att se mer av detaljerna.

Detta är ingen speciellt vetenskaplig test utan en ganska subjektiv bedömning av vad de olika formaten presterar i en snabb test. Tycker mig se aningens mer detaljer och nyanser i RAW-bilden men jag ser också att det verkligen inte går att räkna ut JPG-formatet.

Det är inte alla bilder jag tar som jag vill tillbringa långa stunder framför datorn för att behandla. Jag måste experimentera vidare i ärendet. RAW är inte allt alltid…

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.