Har du något favoritformat?

Published

Har du något bildformat du gillar mer än något annat? Själv är mitt favoritformat 3:2. Förmodligen för att jag ursprungligen kommer från gamla analoga småbildskameror. Nästan alla mina bilder tas i 3:2-formatet om jag inte får för mig att beskära dem kvadratiska. Vilket jag tycker att många motiv passar väldigt bra i. Jag är med andra ord smygförtjust i kvadratiska bilder. Formaten 4:3 och 16:9 är inte direkt på min favoritmeny. Jag har svårt att hitta motiv som passar. Vad tycker du? Vilka format gillar du bäst, respektive ogillar mest? Det finns ju fler format än ovan beskrivna men dessa är ju åtminstone standardformat i kameror.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

12 comments

  1. 3:2 sitter hårt i själen, den är svår att överge!
    Däremot är jag ibland lite nyfiken på 5:4, om inte annat för att ration väldigt tilltalande (:

    1. Vet inte hur mycket standard vi pratar om här, jag är mest lite nyfiken efter att ha läst en del om det (här finns det en potentiell risk att jag har läst för mycket av Mr Rockwell), även om det garanterat alltid slutar med lite 3:2 för min del.

  2. Är det någon form av standardratio med 5:4? Eller är det du själv som gillar detta formatet? Jag var tvungen att prova för att se hur det såg ut och visst finns det motiv som passar i detta format. 🙂

  3. Vet inte hur mycket standard vi pratar om här, jag är mest lite nyfiken efter att ha läst en del om det (här finns det en potentiell risk att jag har läst för mycket av Mr Rockwell), även om det garanterat alltid slutar med lite 3:2 för min del.

  4. Jag håller mig också helst till 3:2. Inte för att jag tycker det är bättre än nåt annat utan för att det oftast är enklare om man ska köpa ramar och passpartouer, mm. Jag gillar också 1:1, men långt ifrån alla bilder jag tar passar i det formatet. 16:9 kan funka om man lägger på svarta block uppe och nere, om du förstår.

  5. Jag håller mig också helst till 3:2. Inte för att jag tycker det är bättre än nåt annat utan för att det oftast är enklare om man ska köpa ramar och passpartouer, mm. Jag gillar också 1:1, men långt ifrån alla bilder jag tar passar i det formatet. 16:9 kan funka om man lägger på svarta block uppe och nere, om du förstår.

  6. Jag förstår hur du menar med 16:9 men lägger man på svart så blir det ju ett annat format i mina ögon. Jag har jättesvårt för ramar och annat. En bild ska vara så bra att den bär sig själv.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.