Fördelar med DNG

Published

Jag skrev tidigare en artikel om mitt arbetsflöde från kamera till Flickr och nämnde då att jag konverterade RAW-filerna från kameran till DNG (Digital Negative) vid importen. Skulle vilja slå ytterligare ett slag för fördelarna med att använda filformatet DNG och det är att du samlar ihop all information i en och samma fil och slipper sprida information till flera filer vilket är fallet med RAW-filer där du även får information i en “sidecar file” när du gör modifieringar av bilden. Skulle du råka ut för att du behöver importera dina bilder på nytt eller byta till ett annat bildbehandlingsprogram har du i DNG all information, som exempelvis metadata och modifieringar, samlade i en och samma fil. Kör du med RAW-filer har du information i ytterligare en fil och att försöka slå samman dessa för att få tillbaka informationen är minst sagt jobbigt.

Med DNG får du dessutom en enhetlighet på dina samtliga dina bildfiler om du använder olika fabrikat på dina kameror som kan producera RAW-filer.

Mitt tips om du vill göra livet enklare, konvertera dina RAW-filer till DNG. I Adobe Lightroom kan du som sagt göra det redan vid importen. Använder du någon annan mjukvara kan du ladda hem en fri version av Adobe DNG Converter (Mac, Windows) och med hjälp av den konvertera dina RAW-filer till DNG.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.