Vem hotar din integritet?

Published

Numera verkar halva befolkningen blogga och den andra halvan läsa vad den första halvan skriver. Eftersom jag sitter och skriver detta tillhör jag förstås halva nummer ett. Åtminstone i detta fallet. Resten av min onlinetid går åt att läsa. Då är det lugnt. Eller? Nja, knappast. Webbläsarcookies förföljer dig och ditt läsande. Bara en annan typ av insamling av information.

Sajten Facebook har, och i många fall välförtjänt, fått kritik för sin hantering av personlig information. Nu verkar de krypa mer och mer mot korset för att blidka kritikerna. Jag har själv varit på Facebook en kort period och tagit emot störtfloder av applikationer och andra suspekta invitationer. Jag förstår inte riktigt hur man kan stå ut med detta bombardemang ständigt och jämt. Efter en tid gav jag upp och försökte avsluta mitt konto. Försöka var ordet då det inte utan ansträngning gick att göra annat än att lägga sitt konto i viloläge. OM man mot förmodan skulle vilja kika in igen trettiotvå år senare och inkorgen fylld av 45345 nya inbjudningar. Nice try, you guys…

Det visade sig till sist att det faktiskt gick att verkligan avsluta sitt konto om man mailade supporten och bad väldigt snällt om att få sitt konto permanent avslutat. Och detta sätt att avsluta är ganska nyligen infört.

Senaste heta trenden är inte sån här tung och tråkig bloggning. Nix, nu ska det mikrobloggas. Inga stora dryga textsjok utan mer ballerinalika småsnuttar med den senaste informationen om dig och vad du sysslar med för stunden. Twitter är en av de stora spelarna vad gäller mikrobloggning. Här kan du skicka ut dina fnuttiga inlägg om när du går på muggen eller kliar dig i naveln. Sedan börjar det blippa i dina kompisars mobiltelefoner, mailboxar, RSS-feeds eller MSN-klienter. Givetvis skickar dina kompisar då den senaste lägesrapporten från deras horisont och blippandet börjar i dina elektroniska apparater.

Vill du sedan sänka din personliga integritet till helt enastående nivåer så finns det sajter typ FriendFeed där du kan skapa en riktig monsterfeed med alla dina aktiviter samlade på ett och samma ställe. Låt dina kompisar hänga på där och du på deras så har du aktiverat slutet på privatlivet…

Någon som minns hur en vanlig skrivmaskin såg ut?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.