Att tänka på före besiktning av bilen

Published
Inför besiktning

Innan du kör din bil till en besiktning, finns det flera saker du bör tänka på och förbereda. Här är en lista med punkter att beakta:

 1. Tidsbokning: Se till att du har bokat en tid för besiktningen i förväg. Många besiktningsstationer kräver en förbokad tid.
 2. Dokumentation: Ta med alla nödvändiga dokument, inklusive registreringsbeviset och eventuell servicehistorik.
 3. Säkerhetsbälten och barnstolar: Kontrollera att säkerhetsbälten och eventuella barnstolar är korrekt installerade och fungerar som de ska.
 4. Ljus och signaler: Se till att alla strålkastare, bakljus, blinkers och bromsljus fungerar korrekt. Byt ut trasiga lampor om det behövs.
 5. Däck och däcktryck: Kontrollera att däcken är i gott skick och har tillräckligt lufttryck. Slitage och djupet på mönstret bör vara inom acceptabla gränser.
 6. Bromsar: Testa bromsarna och se till att de fungerar som de ska. Inga ljud eller ovanliga vibrationer bör förekomma.
 7. Olja och vätskor: Kontrollera oljenivån och andra vätskor såsom kylvätska, bromsvätska och spolarvätska. Se till att de är på rätt nivå.
 8. Avgassystem: Se till att avgassystemet inte läcker och att det är i gott skick.
 9. Stötdämpare och fjädrar: Kontrollera att stötdämpare och fjädrar är i bra skick och inte är skadade eller läcker.
 10. Rutor och speglar: Se till att vindrutan och andra rutor inte har sprickor eller skador som kan påverka sikten. Kontrollera att backspeglar är korrekt inställda.
 11. Registreringsskyltar: Kontrollera att dina registreringsskyltar är korrekt monterade och läsbara.
 12. Ljudnivå: Se till att din bil inte överskrider de tillåtna ljudnivåerna för avgas och motordrift.
 13. Miljökrav: Kontrollera att din bil uppfyller de lokala miljökraven för utsläpp och att avgasreningsutrustningen är i gott skick.
 14. Checklista: Du kan använda en besiktningschecklista från besiktningsstationen eller ditt lands motsvarande myndighet för att dubbelkolla att du inte har missat något viktigt.
 15. Rengöring: Städa din bil både invändigt och utvändigt. En ren bil ger ett bättre intryck och kan bidra till en smidigare besiktning.

Genom att följa denna lista och se till att din bil är i bra skick innan besiktningen kan du öka dina chanser att få ett godkänt resultat och undvika onödiga bekymmer.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.