Amazon shopping – Prime

Published

Amazon har ju funnits ett tag i Sverige nu och för någon vecka sedan kom även Amazon Prime till Sverige. Jag har handlat en del på Amazon sen tidigare. Mest via deras brittiska eller tyska webbplatser men nu även på den svenska. Rent generellt har det fungerat bra och jag har inte haft några direkta problem. Men den svenska webbplatsen är katastrofalt dålig vad gäller översättningar och produktbeskrivningar. Den är som Galne Gunnar på steroider.

Vad är det man beställer? Kamera eller TV?
Vad är det man beställer? Fuji kamera eller Thomson TV?

Amazon utbud

Utbudet är stort, för att inte säga gigantiskt. Det är både bra och dåligt. Bra ur synvinkeln att man kan hitta saker hos Amazon som inte hittas någon annanstans men dåligt för att det är svårt att hitta den rätta varan även om man shoppar märkesvaror. Sökresultaten mixar produkter med både den rätta tillverkaren och helt andra. Vad gäller priserna så gäller det att se upp ordentligt och verkligen jämföra med andra försäljare på nätet. Sajter som Prisjakt kommer till nytta för att jämföra priserna.

I andra länder verkar Amazon vara ett ställe man vänder sig till för att köpa mycket av vardagsprylarna till hemmet så jag sökte efter lite av sådant jag alltid vill ha hemma. Väljer man Prime-varor så är det ju gratis frakt oavsett hur billigt det är. Det låter inte helt perfekt för miljön att beställa en vara per dag istället för att samla ihop beställningen men det verkar som att även om man försöker samla ihop sina inköp så kommer varorna från olika lager hos Amazon så det blir som enskilda leveranser oavsett.

Se upp för priserna

Rövarpris på Wettexdukar hos Amazon.
Rövarpris på Wettexdukar hos Amazon.

Sökte efter Wettexdukar och hittade den dyraste förpackning jag sett. Nästan 600 kronor för en förpackning med tre dukar. Ett rövarpris om något. Just denna vara säljs inte av Amazon själv utan av en försäljare som säljer via dem. Gissar att det är fri prissättning men man kan undra vilken koll de har på sina externa försäljare? Har sett fler varor där priset är helt tokigt högt och det känns nästan som att de försöker lura kunderna. Wettexdukarna på bilden ovan har lyckats få ett femstjärnigt betyg av en stackare som om han betalt det priset blivit rejält blåst.

Priserna verkar också ändras konstant så hittar du ett fynd så slå till på direkten. I morgon kan det kosta betydligt mer. Det är säkert lite av poängen att de är oberäkneliga för att få kunderna att slå till NU. De vet nog det mesta om köpmönster och hur man manipulerar till köp.

Endagsleverans fungerade inte så bra

Beställde en såg på Prime och som skulle levereras dagen efter och tyckte det var ovanligt snabbt men tänkte det kan vara kul att se hur det går. Det gick inget vidare. Strax innan tiden för leveransen skulle ske kom ett mail att de inte lyckades leverera i tid. Varan hade inte ens lämnat lagret. Så dagen efter kom den inte. Den är inte ens skickad dagen efter den skulle vara här. Får se hur lång tid det tar nu.

Eftersom jag aldrig behövt returnera något vet jag inte hur bra det fungerar. En gissning är att det nog kan vara väldigt olika beroende på vem som är säljaren av varan. Jag kommer troligen fortsätta att handla här men man måste vara ytterst observant och jämföra noga. Shopping vilda västern style.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.