Blogg till podcast – Hur du bloggar till en podcast

Published

Blogg har jag haft sedan länge. Det började innan det fanns Facebook och Twitter och att blogga var det coolaste sättet att nå ut med sina texter eller bilder. Jag vill minnas att jag började med Blogger innan jag hittade WordPress som jag har hållit fast vid sedan dess. WordPress finns ju i två varianter. Dels WordPress.com som är en komplett tjänst med färdiga bloggar och värdtjänst i samma paket. Dels WordPress.org som är en installation av WordPress du får göra själv på en egen server eller hyra plats på ett webbhotell och driva den därifrån.

Blogg med WordPress

Komplett WordPress

WordPress.com är enkel och stabil och kräver inga speciella kunskaper för att komma igång med bloggandet. Nackdelen är att du är mycket mer begränsad till vad du kan göra med din webbplats här. Du får ta vad som finns. Det finns några olika nivåer att välja på där den enklaste är gratis och upp till en version som i princip är som en egen WordPressinstallation. Den senare kostar förstås en hel del pengar.

Egen WordPress

Driver du en egen WordPress-installation kan du göra vad du vill i princip. Det finns ju mängder av teman och plugins som utökar funktionaliteten på din webbplats. Med det kommer ju även en annan nivå av komplexitet och har du avancerade behov behöver du en del kunskap. Dessutom behöver du hitta någonstans att installera din WordPress. Här finns det allt från att ha en server själv hemma till webbhotell eller ännu mer avancerade upplägg med lastbalansering med mera.

Amazon Lightsail

Mina webbplatser drivs på en enklare server hos Amazon Web Services som heter Lightsail. Fördelen med Lightsail är att den kostar en fast summa per månad och då ingår allt man behöver för att drifta sin server. Det vill säga server att installera på, hårddisk att lagra på, bandbredd för nätverkstrafiken. Sätter man upp lösa tjänster på AWS så betalar man för allt löpande och vet inte exakt vad månadskostnaden blir. Så vill jag inte ha det med mina bloggar. Lightsail är en stabil tjänst och det var tyvärr mitt eget slarv som sänkte min ursprungliga blogg. Gör alltid backup.

Blogg till podcast

Anchor.fm Episodes

Jag letar jämt efter nya saker att göra med bloggen och har exempelvis nyligen hittat ett sätt att publicera väderdata med min Netatmo väderstation. Och nu har jag hittat ett sätt att publicera mina inlägg som en podcast och få ut dem på podcasttjänster som till exempel Spotify.

Det hela var mycket enklare än jag trodde. Haken är att stöd för svenska saknas så jag konverterar blogginlägget till engelska först och återpublicerar det på WordPress.com. Där kan man automatiskt skapa en ljudfil som man sen importerar till Anchor som är en podcasttjänst från Spotify. I Anchor kan du sedan snygga upp din podcast och lägga på ännu mer ljud eller ljudeffekter från deras bibliotek.

För att komma igång med WordPress och Anchor besök denna länk: http://anchor.fm/wordpressdotcom och följ anvisningarna.

Du hittar utförligare instruktioner om hur du kommer igång i denna bloggpost från WordPress.

Jag har gjort några podcasts av en del inlägg och de finns att lyssna på under min profil hos Spotify. Som du väl börjar prenumerera på? Det låter förvånansvärt bra och proffsigt. Jag tvivlar på att jag skulle kunna läsa upp dem mycket bättre själv än vad robotrösten gör i podcasten.

Att publicera podcasts ökar ju faktiskt exponeringen av bloggen och kan tilltala de som inte är så roade av att läsa långa blogginlägg utan hellre lyssnar på dem. Håller du på med podcasts själv? Har du några tips till oss som precis börjat med podcasts?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.