Netatmo – en smart väderstation

Published
Netatmo Smart Home Weather Station
Netatmo Smart Home Weather Station

Netatmo är ett franskt företag som gör smarta prylar till hemmet. En av deras produkter är en smart väderstation. Den största anledningen till att jag skaffade mig en väderstation var faktiskt att jag saknade en innetermometer. Visst kan man köpa en vanlig osmart billig termometer men jag tyckte det skulle vara kul att ha en mer komplett väderstation som kan spara väderuppgifter i ett längre perspektiv. På en annan av mina bloggar har jag publicerat dagens väderprognos för Malmö under en tid och tycker det är kul att kunna gå tillbaka och kolla hur vädret var en viss dag. Med en smart väderstation kan jag själv mäta olika värden och få fram lite annan statistik.

Packa upp och komma igång

I kartongen hittar man två tuber av aluminium. Den ena är för inomhusbruk och den andra för utomhusbruk. Inomhusdelen har nätadapter och kopplas i eluttaget medan utomhusdelen enbart går på batteri. Mitt dilemma är förvisso att jag inte har någon riktigt bra plats för att placera utomhusdelen riktigt utomhus. Den hamnade på en skuggig plats balkongen. Själva enheten är vattentät men ska enligt anvisningarna inte få regn på sig. Jag kommer att få lite felaktiga värden från min utomhusenhet men får leva med det.

När enheterna var uppackade var det dags att koppla ihop dem med det trådlösa nätverket här hemma. Det går att göra både via en USB-kabel till datorn eller via Netatmos app i mobilen. Det var inte busenkelt men inte överdrivet svårt heller. Man ansluter en enhet i taget. Vill man expandera så går det att ansluta fler tillbehör som regnmätare och vindmätare. Och extra inomhusenheter.

Temperaturkurva Lindeborg
Dagens temperaturkurva

När enheterna är kopplade börjar de leverera mätvärden som du kan se i appen eller via Netatmos webbsida. Du behöver förresten skapa ett Netatmokonto när du sätter upp dina enheter. Mätvärdena skickas dit och de hamnar också på Netatmo Weathermap. På denna väderkarta kan du se andra väderstationer i ditt område och jämföra uppgifter. Här ser jag tydligt att jag inte får korrekta värden från min enhet som står på balkongen.

Mätvärden och automatisering

De mätvärden man kan få ut ur väderstationen är för inomhusdelen temperatur, luftfuktighet, koldioxidhalt, lufttryck och en ljudmätare. Från utomhusdelen rapporteras temperatur, luftfuktighet, lufttryck och luftkvaliteten. Använder du IFTTT kan du med hjälp av värdena från väderstationen automatisera ytterligare. Exempelvis starta en fläkt om inomhustemperaturen blir för hög. Eller få en varning om koldioxidhalten blir för hög så du kan öppna ett fönster för att lufta.

Jag har satt upp lite olika automatiseringar för att testa och det ser ut att fungera utmärkt. Tiden får utvisa vad jag vill göra med informationen från väderstationen men det är kul att kunna se sina egna uppgifter om väder och klimatet här hemma. Ännu roligare blir det säkert när jag får lite mer historiska data att arbeta med. Har du själv en smart väderstation och vad tycker du?

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.