Geotagga dina bilder med GPS, Lightroom och HoudahGeo

Published

Att geotagga sina bilder ger dig nöjet att på en karta kunna se var de är tagna. Webbtjänster som exempelvis Flickr erbjuder möjligheter att lägga upp sina bilder på kartan. Problemet är bara att om du till exempel använder just Flickr är det är endast på Flickr du har någon nytta av att ha placerat ut dem på kartan. Vill du lägga upp dem på en annan webbtjänst som stöder geotaggar får du göra om hela jobbet på nytt. Lösningen på detta problem är att skriva in geoinformation direkt i bildernas EXIF-data. Då följer denna information med oavsett var du laddar upp dina bilder under förutsättning att webbtjänsten stöder geotaggning.

Denna artikel beskriver hur du geotaggar dina bilder med hjälp av en Nokia N95, Adobe Lightroom och HoudahGeo. Beskrivningen nedan gäller förresten för Mac. Det är möjligt att delar av den går att tillämpa på en PC med en mjukvara motsvarande HoudahGeo (som bara finns för Mac). Beskrivningen borde också gälla andra Nokiatelefoner med inbyggd GPS. Det viktiga är möjligheten att spara och exportera en loggfil med positionsdata.

Är du en lycklig ägare av en Nokia N95 sitter du med bra förutsättningar för att samla in Geodata från dina fotosessioner tack vare den inbyggda GPS:en. För att mobilen skall kunna skapa filer med geodata behöver du ladda hem och installera programmet Nokia Sports Tracker. När du sedan ger dig ut för att fotografera startar du Sports Tracker som loggar din framfart. När du kommit tillbaka hem kan du exportera en GPX-fil med data från mobilen till din dator. En viktig sak att tänka på är att se till att klockan i mobilen och i din kamera är åtminstone hyfsat synkroniserade. Ju noggrannare desto bättre. Som en parentes kan nämnas att om du inte redan har gjort det så passa på att uppdatera mjukvaran i din telefon till senaste möjliga. Tidig mjukvara gjorde att GPS:en hade en alldeles bedrövlig uppstartstid.

Använder du Lightroom läser du in dina bilder från kameran på vanligt sätt. Därefter startar du HoudahGeo och drar över de bilder du vill geotagga till HoudahGeos fönster. Du får då bilderna i en lång lista men utan positionsdata. Nu läser du in filen du skapade med Sports Tracker till HoudahGeo och om allting gått bra och klockorna varit synkroniserade så har du helt plötsligt positionsangivelser på dina bilder.

Välj nu att i HoudahGeo skriva in dessa värden till dina bildfilers EXIF-data. Observera att du bockar i rutan för “Work on original images” så att datat skrivs in i dina originalfiler som du även arbetar med i Lightroom:

Nu är det dags att gå över till Lightroom igen och här kommer en lite ologisk manöver. Från menyn Metadata väljer du “Save Metadata to file”. Därefter väljer du “Read Metadata from file” och får upp en varningsruta att du kommer att skriva över metadata i Lightroom katalogen med metadata från filen. Men oroa dig inte för det är precis det vi vill göra och du kommer inte att förstöra de metadata du tidigare hade lagt in. Däremot kommer du i Lightroom se att dina geodata kommit med under rubriken GPS:

Ladda därefter upp dina bilder till Flickr, Picasa eller någon annan webbtjänst som stöder geotaggning och du får dem helt automatiskt placerade rätt på kartan.

HoudahGeo har också för dig som saknar GPS möjlighet att via Google Earth märka ut positionen på dina bilder och därefter skriva in detta data i bildfilen. Den stora poängen är just att få med geodata i bildfilen då den alltid kommer att följa med din bild så länge originalfilen finns med.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.