Robotdammsugare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Published

Robotdammsugare har jag länge funderat på att skaffa och nu har det äntligen blivit dags. En med det långa namnet Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro inköptes hos Elgiganten. Jag var först inne på en iRobot dammsugare då jag inbillat mig att det är robotdammsugarnas premiummärke. Men efter att ha läst lite tester kom jag på andra tankar.

Jag ville ha en dammsugare som kan skapa en “karta” över min lägenhet och där jag kan sätta upp virtuella gränser där robotdammsugaren inte ska städa. Det är lite sladdhärvor på golvet som är problematiskt. Och vad jag kunde förstå så har inte iRobots billigare modeller denna funktion utan bara de dyrare modellerna. Det har däremot Xiaomis modell. Den kan dessutom våtmoppa golvet. Inte för att moppa var livsviktigt för mig men som sagt, det ingår. Och allt detta till ett bra pris. Såg på Prisjakt att Roborock var de populäraste robotdammsugarna och Roborock verkar vara sponsrat på något sätt av Xiaomi och ingå i deras ekosystem.

Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Pro

Komma igång

Att komma igång med robotdammsugaren var tämligen enkelt. Bara att sätta i dammsamlaren och den lilla borsten som hjälper till att komma åt i hörnen. Koppla in laddaren på ett lämpligt ställe. Med lämpligt ställe är det menat ett ställe som är hyfsat undanskymt men som ändå är tillgängligt så att robotdammsugaren kan komma in och ut. Sen var det bara att ladda hem Mi Home-appen och koppla in dammsugaren på det trådlösa nätverket. Jag hade inga problem alls med detta. Själva appen hanterar massor av prylar från Xiaomi så den ser lite onödigt rörig ut om man bara har en robotdammsugare. När man kommit så här långt vet dammsugaren ingenting om hur ditt hem ser ut. Det första den måste göra är att köra minst en runda i hemmet för att mappa upp rummen.

Karta över lägenheten

Ivrig att komma igång lät jag robotdammsugaren ta sin premiärtur utan att ha fullt laddat batteri. Kartan nedan är lite missvisande då jag inledde med att sätta laddaren på en plats i sovrummet men insåg direkt att det inte var den bästa platsen utan flyttade den till köket. Dels för att det är mer centralt och dels för att jag tror att jag oftast kommer att städa i just köket. Smulor du vet. Det gick att radera den första kartan och låta dammsugaren mappa upp en ny karta. Av en slump råkade jag starta städningen genom att välja ett läge där den bara kör längs kanterna av lägenheten men för att mappar upp rummen visade det sig vara helt perfekt. Det gick mycket fortare än om den skulle städat sig igenom alla rummen.

Robotdammsugare har skapat en karta över lägenheten.
Här har robotdammsugaren mappat upp min lägenhet och jag har lagt till områden i rött där jag inte vill att den ska dammsuga.

Robotdammsugare klarar inte alla hinder

Bland det första problemen jag stötte på var att robotdammsugaren inte klarade av två av mina trösklar. Efter lite funderande kom jag på att jag kunde lägga min hallmatta över trösklarna så tog den sig över. Nästa problem var där jag hade lite sladdar på golvet och ett skåp där den bara delvis kom under. Den fastnade på båda dessa ställen och det är därför jag märkt ut dem i rött på kartan som förbjudna områden. I övrigt tog den sig runt förvånansvärt bra. Även min hyfsat tjocka matta tog den sig upp på. Den körde snällt på och rekade lägenheten.

När kartan var klar testade jag att göra en riktig dammsugning av kök och hall och den körde systematiskt över rummen innan den återvände till laddaren efter avslutat arbete. Givetvis kommer den inte helt hundra perfekt åt i trånga utrymmen och i hörn och längst in mot väggen. Men jag måste säga att jag är nöjd med jobbet den gjorde. En robotdammsugare kommer nog bäst till sin rätt som ett komplement till vanlig städning. Men att få bort smulor och damm genom att köra den flera gånger i veckan kommer säkerligen att kännas skönt.

Dammsamlaren är inte så stor och blev snabbt full.
Dammsamlaren är inte så stor och blev snabbt full.

Man får tömma ofta

Dammsamlaren är inte så stor och den fylldes ganska snabbt med damm. Räkna med att behöva tömma den efter i princip varje större dammsugarrunda. Testade även att moppa golvet i köket. Då ska man använda en annan dammsamlare som har en liten tank för vatten vid sidan plus att man får sätta på tillbehöret med en mikrofiberduk som fuktas av dammsugaren. Det kändes lite skakigt att komma med vatten till en elektrisk pryl men det fungerade om man är lite försiktig. Således har dammsugaren tre sätt att städa, bara dammsugning, bara moppning och ett läge med både moppning och dammsugning. Det tog lite längre tid att moppa än att dammsuga. Som synes på filmen nedan så jobbar den ganska noggrant när den moppar.


Moppning pågår.

Det ska bli spännande att se hur bra den sköter sig när jag börjat städa med robotdammsugaren mer ofta. Jag ska schemalägga städpass när jag inte är hemma så kanske det är välstädat när jag kommer hem. Det går vid schemaläggning att välja städning antingen i hela lägenheten eller enskilda rum. Bara att markera i schemat i vilket eller vilka rum som den ska städa.

Så här långt är jag nöjd och jag hoppas att dammsugaren kommer att sköta sitt jobb bra och under lång tid framöver.

By Håkan Dahlström

Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.