Apple AirTag – behöver jag en?

Share:

Apple AirTag

Apple AirTag förpackning
En styck AirTag.

Blir du ofta av med saker? Då kanske Apples AirTag är något för dig? En knappstor disk som du kan förvara i plånboken eller fästa på exempelvis nyckelknippan. Blir du sedan av med din pryl så hjälper AirTag dig att finna plånboken eller nyckelknippan med hjälp av din iPhone och appen Hitta.

Apple AirTag i sin förpackning
Apple AirTag i sin förpackning. Elegant.

Ärligt talat blir jag inte av med saker speciellt ofta så att köpa en AirTag kanske är lite onödigt för mig. Men jag ville i varje fall testa den och se om den kan vara till nytta. För 350:- får du en knappstor liten disk som du registrerar till din iPhone. Med Apple mått mätt är det en av de billigaste prylarna från dem. Dock inte gratis ändå. Det finns även ett paket med fyra AirTags för 1195:- att köpa om du behöver ännu flera att fästa på dina prylar.

Lätt att komma igång

Att komma igång var som väntat busenkelt. Ta av all plast och dra loss den sista biten som går in i din AirTag för att aktivera batteriet. Din AirTag spelar en liten truddelutt. Öppna upp din iPhone och håll AirTagen nära telefonen så dyker det automatiskt upp ett meddelande om att koppla ihop din AirTag med din iPhone. Du får sen upp en lista med lite val över vad du vill kalla den. Jag tänkte testa att lägga min AirTag i plånboken så jag valde Plånbok. Din AirTag registreras därefter till ditt Apple-ID.

Dags att hitta plånboken

När du placerat AirTaggen där du vill ha den kan du starta appen Hitta på din iPhone. Efter jag lagt min AirTag i plånboken gick jag iväg så långt jag kunde ifrån den i min lägenhet och startade Hitta. Gå till fliken Föremål och klicka på symbolen för din AirTag. Sen klicka Sök och du kan börja leta efter din försvunna pryl. Från början hittade jag ingen signal alls för min “försvunna” plånbok. AirTag arbetar med Bluetooth så räckvidden är begränsad. Det blev till att gå runt i lägenheten tills den hittade signal. Först hittades signal och sedan kom det upp en pil över vilken riktning jag skulle gå.

När väl pilen dykt upp blev det precision ner till centimetern när och min iPhone 12 hittade plånboken med AirTag. Du har också möjlighet att låta din AirTag spela upp ett ljud om du vill försöka hitta den på det sättet.

Men om jag tappar bort min AirTag utanför hemmet?

Detta jag testade är att hitta AirTag i närområdet. Om du tappar bort din pryl någon annanstans får du slå på Förlorat läge och ta hjälp av andra iPhone användare att hjälpa dig hitta dina prylar. Jag har inte kunnat testa det själv ännu men i teorin går det till så att om en person hittar din AirTag så kan de hålla den i närheten av sin iPhone och får då upp kontaktuppgifter till dig på sin skärm. Förhoppningsvis tar de kontakt med dig och du återfår dina prylar. Om jag förstår Apple rätt så kan en AirTag kommunicera genom andras iPhone och uppdatera kartan i din Hitta app. Som sagt, jag har inte kunnat testa det själv ännu.

Varning om du får meddelande om en AirTag som följer med dig

Om du får med dig någon annans AirTag av misstag så får du upp en varning på din iPhone att en annan AirTag är i närheten. Alltså inte din egen. Du kan då stänga av meddelandet och få den att sluta meddela sin position. Följ bara anvisningarna på skärmen.

Slutsats

Jag behöver nog använda AirTag en stund för att bli klar över om det är nåt jag behöver. Så länge allt är frid och fröjd och jag har mina prylar i behåll så gör den ju ingenting. Den bara ligger där. Men jag förstår att den kan komma till nytta den dagen något försvinner. Än så länge känner jag mig nöjd med köpet. Man kan faktiskt byta batteri på egen hand. Den kräver ett vanligt CR2032-batteri som man kan hitta på exempelvis Ikea och beräknas vara mer än ett år. Batterimätare finns i Hitta-appen.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x