Geoencoding i Lightroom Classic

Share:

Adobe Lightroom Classic har utmärkta verktyg för att lägga till platsinformation i bilderna. Använd kartmodulen för att placera dem på en plats. Det jag också vill göra är att skriva adressinformation som text så att jag kan få med denna information som keywords när jag exporterar bilderna till exempelvis Flickr.

För att få hjälp med detta använder jag en plugin till Lightroom som heter Jeffrey’s Lightroom Geoencoding Support. Med hjälp av denna plugin kan jag hämta data som sedan blir keywords när jag exporterar bilderna.

Det går att hämta information från två källor med hjälp av denna plugin. OpenStreetMap eller från Google Maps. OpenStreetMap är gratis att använda. Med Google Maps kan det kosta pengar. Jag har använt OpenStreetMap ett bra tag nu men tyckte att den inte hittade riktigt rätt uppgifter om platserna och valde att gå över till Google Maps nyligen.

För att kunna använda Google Maps behöver man en API-nyckel från Google. Detta innebär att man behöver använda Google Cloud Platform. Jag tycker det är lite snårigt med informationen kring vad det kommer att kosta men om jag förstått det hela rätt så kan man göra upp till 40000 anrop per månad utan kostnad. Det är det som heter Geocoding API du behöver aktivera och skaffa en API-nyckel för.

Geoencoding Support

Denna API-nyckel lägger du sedan in i Jeffrey’s Geoencoding plugin och du är redo att använda Google Maps för att hämta adressinformation baserat på dina koordinater i bilden. Detta kallas reverse geocoding.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x