Hur funkar Apple CarPlay?

Jag har länge velat ha Apple CarPlay i min bil och givetvis när jag bytte bil nyligen så var det en självklarhet att den skulle ha CarPlay. Valet föll på en Skoda Fabia årsmodell 2017. Jag har kört en hyrbil i Florida för några år sedan som hade CarPlay men då hade jag ingen datatrafik i mobilen så jag kunde aldrig riktigt testa det.

Komma igång

Att komma igång var busenkelt. Bara att koppla in telefonen med USB-kabel till uttaget i bilen så känner enheten av telefonen och startar CarPlay. Inga direkta konstigheter. Som standard får du ett antal appar som Apple bedömer som lämpliga i en bil. Någon app för e-post finns exempelvis inte. Förmodligen för att den stjäl för mycket fokus för att vara säker i en bil. Det finns en del tredjepartsappar för CarPlay också. Mest inom kategorierna navigering och musiklyssning.

Hur funkar det då?

CarPlay fungerar generellt oerhört smidigt i bilen. Stora knappar att trycka på och hanteringen känns mycket bra. Det flyter på bra också och känns inte segt och laggigt. Har använt CarPlay cirka en vecka nu och jag måste säga att jag är nöjd.

De sämre sakerna är de som rör tredjepartsapparna. Jag är personligen väldigt förtjust i Google Maps. Och den finns såklart som app till CarPlay. Men om du använder den kan du exempelvis inte spela musik samtidigt. När Google Maps är öppen tar den över hela skärmen. Den kan inte synas i den mixade vyn i bilden ovan. Det gör endast Apple Maps. Det skulle vara förnämligt om Apple kunde tillåta att man kunde välja vad som skulle vara standardapp för olika kategorier. Nu är det endast Apples egna appar som har en framträdande roll.

Siri är användbart i bilmiljön. Det är bara att trycka på en knapp på ratten och prata med Siri som vanligt. Man kan be om en rutt till exempel. Då kommer rutten att startas i Apple Maps. Här hade det varit fint om man kunde välja standardapp i stället och fått navigeringen i Google Maps eller Waze.

Räkna med att använda Apples egna appar i CarPlay för då fungerar det som bäst. Enda undantaget är musikappar som funkar och syns bra i mixade skärmen.

Slutsats

Jag är överlag väldigt nöjd med CarPlay och tycker det är ett måste i en bil i dessa tider. Rekommenderas varmt om du tänker byta bil framöver.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply