iPhone i porträttläge

iPhone XS porträttläge originalbild
Bilden i originalskick. Utan porträttläge aktiverat.

Har inte riktigt haft möjlighet eller kommit till att testa min iPhone Xs porträttläge förrän i helgen. Provade på Malmö Gripen på Gustav Adolfs Torg. Kanske inte riktigt det optimala motivet men värt att testa på. Egentligen skulle det vara ett riktigt porträtt.

Ljuseffekter

Att fotografera i porträttläge är ett sätt att i efterhand tillföra effekter på bilden med sin iPhone. Det går att använda funktionen Porträttljus för att få olika ljuseffekter som till exempel Studioljus för att lätta upp detaljer i ansiktet, Konturljus för mer dramatiskt ljus, Scenljus för att ta bort bakgrunden och slå på en spotlight, Scenljus mono för att få scenljus i svartvitt, och Svartvitt high key-ljus för en svartvit bild mot en vit bakgrund. Här ser du exempel på de olika ljuslägena.

Skärpedjup

Den andra funktionen är att det går att ändra skärpedjupet i efterhand. Det är denna funktion jag är mest nyfiken på. Att kunna lägga på effekter i efterhand tror jag är framtiden för bildbehandling även med mer avancerade kameror. Tekniken kommer garanterat att utvecklas och bli bättre och bättre. Som du ser i mina exempel får skärpan på svansen spader när man lägger på stora bländaröppningar. Men bakgrunden suddas snyggt ut och det är inte vansinnigt långt ifrån det man uppnår med att fotografera direkt med stor bländare. Här nedan ser du effekterna med olika bländaröppningar.


Som sagt, att kunna förändra bilderna i efterhand är nåt jag tror på framöver. Det är ju en relativt ny finess i mobilerna och har säkert mycket potential för utveckling. Att kunna göra det här med en “riktig” kamera framöver vill jag testa.

Leave a Reply