Fotoåret 2019 i siffror

Fuji Camera

I år är jag ganska tidig med statistiken för det gångna fotoåret. Till skillnad från i fjol då jag var sen. Misstänker att jag inte kommer att ta så många fler bilder i år så jag kan nog lugnt släppa rapporten redan idag.

Mobilfoto

Efter att ha haft min Huawei P20 Pro i drygt ett år och under hela 2019 måste jag tyvärr säga att den inte får mig att fota alls lika mycket som med iPhone som jag haft tidigare. Det har till stor del med att göra att den inbyggda fotoappen är rörig och ganska kass. Den har bland annat egenskapen att det inte går att ställa in hur den ska starta utan hoppar alltid tillbaka till typ nåt standardläge. Och detta standardläge är inte det jag oftast vill använda. Mer dåliga egenskaper är att det inte går att filma med bildstabilisering med bättre kvalitet än full HD. 4K finns i kameran men utan stabilisering. Inte heller finns det någon bildstabilisering om man vill ta stillbilder på högsta upplösningen (40MP) utan då är man hänvisad till 10MP. Kameran ger också bilder där fokus ser otroligt märkligt ut. Precis som att den inte ger skarpt över hela bilden fast motivet ligger i samma plan så att säga. Svårt att säga om det är en defekt eller ej för vissa bilder ser helt normala ut. Du hör ju själv hur oberäkneligt det låter. Det är inte så jag vill ha det i min kamera.

Annat som irriterar

Annat som är oerhört irriterande, fast som inte direkt har med foto att göra, är att uppdateringar släpar efter något grymt. När jag köpte den kom den med Android 8.1 och innan jag fick Android 9 tror jag att det dröjde upp mot ett halvår efter versionen släpptes av Google. Nu är jag äntligen på version 9.1 och om telefonen ens kommer att få Android 10 (som är släppt sen länge) står skrivet i stjärnorna. Det är inte som iPhone och iOS precis. Tvärtom, mycket sämre. Inget har heller blivit bättre av att Huawei hamnat i skottgluggen med sanktioner från USA. Är det något som är bra med telefonen undrar du kanske? Ja, batteritiden slår iPhone lätt. Åtminstone alla iPhone jag haft tidigare. De senaste har dock fått ett lyft på batteritiderna. Batteriet i Huawei P20 Pro räcker i princip en hel dag även om man använder den mycket. Det är mycket värdefullt och att det räcker med att ladda under natten är helt ok för mig.

Tillbaka till iPhone

Det är lätt att räkna ut att min nästa mobil inte kommer att bli en Huawei. Sitter fast i ett tvåårsavtal med Telia med telefonen men efter det är siktet helt klart på att gå tillbaka till iPhone. Kanske en iPhone 11. Jag längtar redan.

Statistiken

Nu var det ju inte om en mobil inlägget skulle handla om. Så tillbaka på spåret igen. Som vanligt är det ju i Adobe Lightroom (Classic) jag tar ut min statistik. Det är fortfarande mitt standardprogram för bildbehandling. Jag har faktiskt testat Capture One under året. Det är ett väldigt bra alternativ men det saknar några saker jag vill ha. Exempelvis att kunna lägga bilder på karta samt att kunna direkt exportera till Flickr. Keywords hanteras inte heller så bra i Capture One.

Jag har använt fyra kameror i år. Fuji X-T1, Fuji X-E2, iPhone 7 och Huawei P20 Pro. Det är första året på rejält länge jag inte har lagt in några bilder som är tagna med mina Canon-kameror.

Så här ser resten av statistiken ut

  • Totalt antal bilder: 1118
  • Vanligaste kamera: Huawei P20 Pro
  • Vanligaste ISO: 200
  • Vanligaste bländare: f1,8
  • Vanligaste slutartid: 1/400
  • Vanligaste brännvidd: 3,95 mm
  • De flesta bilderna togs i juni, 282 st.
  • 237 bilder togs stående
  • 870 bilder togs liggande
  • 11 bilder togs kvadratiska

Ska kanske tillägga att jag har tagit många fler bilder än dessa. Detta är alltså de bilder jag har valt att spara. Bilder jag inte vill ha kastar jag direkt.

Årets nya pryl

En sak som är ny för i år är en Datacolor Spyder X för att kalibrera bildskärmen. Den har faktiskt varit till nytta och jag kan rekommendera den.

Most interesting på Flickr

Vad trodde du? Vattentornet förstås!

Hyllie Vattentorn
Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply