Vart är Flickr på väg?

Flickr screenshot

Det låg ett mail i inboxen i morse. Avsändare var Don MacAskill som är CEO på Flickr (och SmugMug). Får erkänna att det var en rätt dramatisk läsning. Inte bara för att jag läste det när jag knappt var vaken. I korta drag skriver Don att Flickr förlorar pengar på att driva tjänsten och det är nästan som ett tiggarbrev för att få in mer pengar för att driva Flickr vidare. Du kan läsa mer om innehållet på Flickrs blog.

Medlem sen 2006

Jag har varit Flickr-medlem sedan augusti 2006, med andra ord i drygt tretton år. Med undantag för en kort testperiod i början har jag varit betalande medlem (PRO) sedan starten utan avbrott och har ett PRO-konto som varar tills mars 2021. Redan från starten har jag tyckt att det var den absolut bästa tjänsten för att förvara och visa upp sina bilder på nätet. Det tycker jag fortfarande. Det är verkligen inte så att jag inte provat andra tjänster. Jag har nog testat det mesta som kommit och gått genom åren sen dess. Och Flickr är den bästa tjänsten enligt mig. Flickr ger mig de bästa möjligheterna att organisera och arkivera mina bilder. Använder oftast Flickr när jag vill leta efter en bild jag tagit. Med allt arbete jag lagt ner där är det också det allra bästa stället att leta efter en bild.

https://www.flickr.com/photos/dahlstroms/5258314446/

Varierande engagemang

Förutom själva bilderna har Flickr också enormt fina grupper där man kan engagera sig i diskussioner med likasinnade. Genom åren har mitt engagemang gått upp och ner. Som mest intensivt har det varit kring år 2010 och strax före. En bra grupp för svenska fotografer är gruppen Svenska Amatörfotografer. Som jag dessutom är administratör i. Här hittar du, förutom bra bilder från svenska fotografer, även ett diskussionsforum med många intressanta diskussioner genom åren.

Ekosystemet

Runt Flickr finns också ett bra ekosystem. Det finns exempelvis plug-ins för att ladda upp bilder direkt till Flickr från Adobe Lightroom och även till andra program. Det finns verktyg för att automatiskt organisera album som SuprSetr. Och otroligt mycket annat.

Bli betalande medlem

Jag tänker bidra med mitt strå till stacken och be dig bli betalande medlem om du använder Flickr gratis för tillfället eller om du faktiskt söker en riktigt bra fototjänst på nätet. Flickr gör dig inte besviken. Det är den bästa allroundtjänsten för dig som tar bilder och vill visa upp dem för omvärlden. Jag inser förstås att det kan låta skakigt att betala en slant till en tjänst som till och med själv erkänner att det är en förlustaffär för tillfället. Men det är inga svindlande summor de tar. Andra tjänster som skulle lagra dina bilder i full upplösning kostar minst lika mycket och om inte ännu mer. Och tro mig, du vill inte förlora dina bilder. Även om du inte har behov att visa upp dina bilder för omvärlden kan du lägga dem på Flickr som privata och använda tjänsten som enbart backup. Bara det är värt pengarna. Är du snabb så har de till och med ett specialerbjudande just nu, 25% rabatt på PRO-medlemskap.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

4 Comments

  1. Ah flickr. Det var länge sen jag loggade in på mitt konto. Finns det ens kvar? Har inte fått det där mailet.

  2. Vad är detta för tjänst har aldrig hört talas om detta.

Leave a Reply