Kalibrera bildskärmen med SpyderX Pro

Share:

Att kalibrera bildskärmen är i stort sett ett måste om man håller på med bilder. Alla bildskärmar är olika och visar färger, kontrast, ljusstyrka på olika sätt. Det du tycker är en nyans av blått kan ses i en helt annan nyans av blått på en annan skärm. Med kalibrering ställer du in din bildskärm till att mer exakt visa de avsedda färgerna.

Jag har tidigare gjort detta med datorns inbyggda kalibrering där jag visuellt försökt uppskatta värdena med hjälp av ögonmåttet. Med facit i hand ser det inte ut som jag legat så värst rätt. Det är lätt att bli färgblind så att säga. Det är så mycket som kan lura ögat och hjärnan att tro helt felaktiga saker.

Bildskärmskalibreringsassistent Mac
Manuell kalibrering. Bättre än inget men inte för dig som vill få mer exakt resultat.

Att kalibrera bildskärmen på ett betydligt bättre sätt är att skaffa sig ett verktyg för att göra korrekta mätningar. Jag har en SpyderX Pro från Datacolor som är ett riktigt bra och enkelt verktyg för att hjälpa till med en exakt kalibrering av bildskärmen.

Att komma igång

Att komma igång med SpyderX Pro är enkelt. Ladda ner, installera och aktivera programvaran för SpyderX Pro från Datacolors hemsida. Den finns för både Windows och Mac OS. Plugga in SpyderX Pro i en ledig USB-port i datorn. Observera port i datorn och inte i en USB-hub eller liknande. Att ha den kopplad i en hub kan tydligen störa mätvärdena när bildskärmen kalibreras.

SpyderX Pro kalibreringsguide
Enkel och föredömlig guide för att komma igång med kalibreringen.

Starta programmet för SpyderX Pro och efter registrering och aktivering får du upp första sidan i guiden. En viktig detalj är att du låter skärmen vara påslagen minst 30 minuter innan du påbörjar kalibreringen för att den ska hinna värma upp till rätt arbetstemperatur. Klicka Next och du kommer till guiden där du ska välja vilken bildskärmstyp du har. Det här var lite trickigt för mig. Jag har en Philips 276E8VJSB och i beskrivningen var det inte klockrent vilken skärmtyp det var. Till sist kom jag fram till att Standard LED verkar vara det som gäller för denna skärm.

SpyderX Pro välj bildskärmstyp
Välj skärmteknologi enligt anvisningarna.

Kalibrera

Nu är det dags att hänga SpyderX Pro på bildskärmen så att den hamnar inom det uppmärkta området. Justera med kabeln och motvikten så den hänger stabilt över markeringen innan du startar kalibreringen. Själva kalibreringen tar några minuter och skärmen visar olika färger medan den håller på att kalibrera. I själva kalibreringen mäts även ditt omgivande ljus för att få en ännu exaktare representation av färgerna. Du bör alltså helst utföra kalibreringen i det ljus du normalt arbetar med dina bilder i.

SpyderX Pro
Häng din SpyderX Pro inom markeringen.

När kalibreringen är klar kan du spara din nya kalibrerade profil som du förstås använder i fortsättningen när du använder din skärm.

SpyderX Pro spara profil
Spara din kalibrerade profil.

Före & efter kalibrering

Efter du sparat din profil har du möjligt att jämföra före och efter och du ser då direkt skillnaden mellan en okalibrerad och en kalibrerad skärm. Ganska stor skillnad eller hur?

SpyderX Pro kalibrerad
Kalibrerad
SpyderX Pro okalibrerad
Okalibrerad

Omdöme

När jag ser skillnaderna mellan en okalibrerad och en kalibrerad skärm inser jag hur oprecist jag arbetat med bilder tidigare. Det är helt annan nivå på exaktheten när man kalibrerar sin skärm med SpyderX Pro. Arbetar man med sina bilder på mer än en dator och har båda kalibrerade vet man exakt vad man får för resultat. En sak jag dock inte gjort ännu är att göra en utskrift på en bild för att se hur bra utskriften står sig mot resultat på skärmen. Högst troligen ligger det ganska exakt som det jag ser på skärmen. I så fall är jag helt nöjd. Det är precis därför man kalibrerar sin skärm. Att veta vad man får på ett bättre sätt.

Jag kan inte annat än att rekommendera SpyderX Pro till dig som tar dina bilder seriöst. Den gör som sagt stor skillnad på slutresultatet. Programvaran kommer dessutom att påminna dig att kalibrera om skärmen med jämna mellanrum för att bibehålla precisionen i kalibreringen. Helt perfekt för att bibehålla de goda resultatet. SpyderX Pro hittar du hos välsorterade fotohandlare som exempelvis Scandinavian Photo och Cyberphoto eller hos internationella handlare som Amazon.


Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x