Revolut – i väntan på att banken ska erbjuda Apple Pay

Att blippa med mobilen är ett suveränt enkelt sätt att betala i butiken. Sen Google Pay dök upp till min bank använder jag kontaktlös mobilbetalning nio av tio gånger jag handlar i affär. Precis i början var det en del butiker som inte hade terminaler för kontaktlösa betalningar. Systembolaget var en sådan. Men även de har numera blippterminaler. Utan att veta exakt känns det som att nästan alla butiker har uppdaterat sina terminaler till senare modeller. Jag stöter nästan aldrig på ställen som det inte går att blippa på numera.

För tillfället använder jag en Android-mobil för Google Pay men det är inte uteslutet att jag kommer att gå tillbaka till iPhone igen. Nu är ju det trista att min bank inte erbjuder Apple Pay. Det är fortfarande tunnsått med svenska banker som erbjuder Apple Pay. Min gissning är att Apple vill ha en större provision än vad bankerna vill betala.

Eftersom inte min bank erbjuder Apple Pay kikade jag lite på vilka alternativ jag har om jag vill använda Apple Pay och fastnade för Revolut efter att ha googlat runt på nätet en stund för att få en bild över hur seriösa de verkar. Jag bedömde dem som seriösa. De verkar ha sin största marknad i Storbritannien men finns på många ställen i Europa. Bland annat i Sverige.

Revolut är ett så kallat Fintech (Financial technology) bolag. Lite löst översatt att de använder ny teknologi för sina finanstjänster. Läs smarta appar etc. Man kan säga att de strävar att ligga mer i framkant än vad traditionella banker kan/vill göra. Det är spännande att testa nya tjänster.

Komma igång med Revolut

Att komma igång med Revolut är inte svårare än att ladda hem deras app och fylla i sitt mobilnummer för att komma igång med registreringen. Sedan måste du verifiera din identitet. Eftersom Revolut är ett utländsk bolag kan man glömma Mobilt Bank ID som inte går att använda. Jag fotade av först mitt körkort och sedan fick jag även ta mitt pass, förmodligen för att verifiera mitt medborgarskap. Efter jag skickat in dessa båda identifikationshandlingar dröjde det inte speciellt länge innan de granskat mina handlingar och jag blev godkänd och fick mitt virtuella VISA-kort. Det går även att få ett fysiskt kort hemskickat men jag är bara ute efter att kunna betala med mobilen och tyckte det var helt onödigt.

Revolut virtuellt VISA-kort
Revolut VISA redo att användas.

Som sagt, jag har bara tänkt använda Revolut till att göra betalningar med mobilen men de erbjuder även andra tjänster som du kan läsa om på deras hemsida. Du behöver också sätta in minst 100:- för att komma igång med Revolut. Jag kopplade mitt vanliga VISA-kort (från min bank) så att jag kan överföra pengar därifrån för att hålla ett saldo på Revolut när jag ska betala. Det här är såklart lite osmidigt och hade min bank erbjudit Apple Pay hade man sluppit det här steget då man kopplat sitt ordinarie kort till Apple Wallet. En viss uppsida kan förvisso vara att man får ytterligare ett lager som säkerhet om någon kommer över din mobil.

När du blivit godkänd kan du lägga in Revoluts kort i din Apple Wallet och börjat betala i butiker och på nätet. Har du en Apple Watch finns det en app för denna där du kan visa aktuellt Revolut-saldo i klockan. Smart och enkelt sätt att hålla koll på om man behöver fylla på.

Apple Watch Revolut saldo
Revolut saldo upp till vänster.

Nu får jag se om jag återgår till iPhone före min bank stöder Apple Pay eller tvärtom.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply