Key West – en utflykt värd att göra när du är i Florida

Small beach in Key Largo
Badstrand i Key Largo. Key Largo är den första staden du kommer till när du lämnat fastlandet och kommit ut på Florida Keys.

Florida är ett skönt resmål för frusna svenskar. Speciellt södra Florida går att besöka hela året. Den stora besöksperioden är på vintern. Då får du behaglig sommarvärme och kan njuta vid poolen med favoritdrinken i handen. De flesta väljer kanske att åka till Miami Beach, Orlando eller Fort Lauderdale och det är inget fel med det. Men om du vill ta en extra utflykt och göra en riktigt cool resa kan jag rekommendera en tur till Key West.

Var ligger Key West och hur kommer man dit?

Key West ligger längst västerut på en grupp öar som har namnet Florida Keys. Dessa öar ligger cirka en timmes bilresa söder om Miami. Det bästa sättet att ta sig dit är att hyra en bil. Det går även flyg dit men då missar man hela poängen med turen längs Florida Keys som är makalöst vackert. En riktig “scenic route”.

Det är ganska billigt att hyra bil i Florida och bensinen är billig med europeiska mått mätt. Öarna är förbundna med broar hela vägen ut till Key West. Avståndet från centrala Miami är ungefär 270 km. Det tar alltså en stund att köra dit. Räkna med minst fyra till fem timmar beroende på hur många uppehåll längs vägen du väljer att göra.

Hyr du bil så tänk på att det kostar att köra på vissa vägar i Florida. Se till att bilen blir utrustad med en SunPass transponder från biluthyrningsföretaget så blir det inget krångel. De flesta biluthyrare bör kunna lösa detta.

På väg mot Key West
På vägen mot Key West. Även strömmen går den här vägen.

Det ligger ett antal byar och städer längs vägen mot Key West. Här finns en uppsjö av mysiga restauranger, hotell och stränder att besöka. På ett ställe finns en övergiven bro, Seven Mile Bridge, som förstördes under en orkan 1935. Denna var då en järnvägsbro. Järnvägen övergavs och det blev biltrafik för hela slanten.

Framme i Key West

När du väl kommer fram till Key West behöver du egentligen ingen bil mer. Key West är inte jättestort och det är ytterst mysigt att promenera runt i stan. Hela stan har en speciell typ av bebyggelse mestadels med charmiga villor av varierande storlek. Det finns hotell i alla prisklasser här så att bo över är inget problem. Hela Florida Keys och speciellt Key West har förvisso ett rykte om sig att vara klart dyrare än fastlandet och det stämmer. Räkna med högre priser på allt.

Denny's Diner
Denny’s Diner i Key West. Denny’s är ett överkomligt ställe med bra mat.

Gatorna i Key West är av den klassiskt amerikanska typen av rutnät. Dock med lite mindre kvarter (blocks) än det brukar vara i amerikanska städer. Som sagt, att promenera i Key West är det rätta sättet att se staden. Stränderna i Key West är fantastiska och det är varmt i vattnet vilket fick undertecknad badkruka att trivas som fisken i vattnet. Det är dock inte totalt riskfritt att bada i havet här. Hajar existerar och det fanns även varningar för Portugisisk örlogsman (Blåsmanet). Att stöta på en sådan verkar inte vara en speciellt trevlig upplevelse.

Key West gata
Promenadvänliga Key West. Ganska lugnt tempo här.

Sevärdheter i Key West

Det finns en hel del sevärdheter i Key West att besöka. Här följer några av dem.

The Southernmost Point
The Southernmost Point Buoy – Den sydligaste punkten på kontinentala USA. Det är inte helt sant faktiskt. Men den är garanterat den mest fotograferade.

Barer och restauranger finns för alla smaker och prisklasser. Passa på att njut i Key West. Det är en fantastisk resa dit och en härlig stad att besöka. Rekommenderas varmt ett besök. Den är annorlunda jämfört med att resa till Dalarna. Har du varit i Key West och har jag missat något väsentligt? Kommentera gärna nedan.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply