Att flyga med Swiss

Det var länge sedan jag flög med Swiss. Eller rättare sagt, jag har aldrig gjort det förut. Jag har dock flugit med föregångaren Swissair en gång i tiden. Från Madrid till Zürich om jag inte minns fel. Swissair kom ju i trubbel i slutet av 90-talet med den tragiska olyckan med deras MD-11 (Flight 111) som störtade utanför Kanadas kust. Några år senare, 2002, gick de omkull och ombildades till det som idag är Swiss International Air Lines. Så man kan kanske trots allt säga att jag flugit med dem tidigare…

Köpenhamn – Zürich


Swiss LX1267 gate A17
Förväntat i tid och det var det också.

Första delen av resan gick från Köpenhamn (CPH) till Zürich (ZRH) med en Airbus A321 (HB-IOF). Byggt 1995. Det vill säga 24 år gammalt. Åldern syntes, även om det säkert blivit uppfräschat sen dess. Det var inte dåligt men det märktes att det hade några år på nacken.


Så här i semestertider blev planet tämligen fullsatt och vi satt som vanligt nästan längst bak i economy class. Dagen bjöd på fint flygväder och det var en behaglig tur ner till Zürich. Resan tar knappt 1,5 timme. På planet bjöds man på kaffe och croissant. Personalen ombord var vänlig och hjälpsam och som avslutning på flygningen bjöds vi på Swiss signum, deras mycket goda chokladkaka. Mums.


Thank you for flying Swiss
Thank you for flying Swiss

Zürich – Dubai

Nästa sträcka var Zürich (ZRH) – Dubai (DXB). Denna resa gjordes med ett något nyare plan. En Airbus A330 (HB-JHK) från 2011.


Swiss Airbus A330 (HB-JHK) på Zürich International Airport.
Swiss Airbus A330 (HB-JHK) på Zürich International Airport.

Vi hade ganska kort om tid för bytet i Zürich och var dessutom tvungna att byta terminal från huvudterminalen till terminalen för interkontinentala flyg. Det går ett litet interntåg mellan terminalerna. När vi kom fram till gaten hade de flesta redan kommit på planet så det var nästan bara att susa rakt ombord med minimala köer. Vi passerade Business Class passagerarna på vägen till våra säten längre bak. De satt och smuttade på sin champagne. Det ingår verkligen inte i ekonomiklassen. Synd, för jag börjar gärna varje flygning med ett glas champagne.


Seat 40B 4793 km to go
Seat 40B, 4793 km till resmålet.

Jag hade snålat när jag bokade resan och inte förbokat platser som man får betala extra för. När man inte gör det får man snällt vänta tills man kan checka in online 24 timmar innan avgång. Så ett dygn innan kastade jag mig på datorn och såg till att vi fick två platser vid fönstret. 40A och 40B. Airbus A330 har konfigurationen 2-4-2 i ekonomiklassen så det är perfekt att sitta själv och slippa den här tredje personen som man får när det är tre stolar i rad. En bra webbplats för att kolla hur planet man åker med är konfigurerat är SeatGuru. På tal om platser så är mitt val alltid fönsterplats om jag själv får välja. Plats vid gången är det näst bästa. De sämsta platserna är typ i mitten av de fyra stolarna i mitten av widebody plan. Förskräckliga platser om man inte är ett sällskap på fyra.


Rött vin ombord Swiss
Äntligen lite dricka. Gott rött vin. I brist på champagne då…

Inte alls långt efter vi lyft från Zürich blev vi serverade dricka. Budgetlivet gör att man får nöja sig med det som ingår i priset. Rött vin till exempel. Helt perfekt att starta med det också. En stund senare fick vi vår lunch serverad. Kycklinggryta med spätzle och broccoli. Till det sallad, bröd, Gruyère-ost och en kaka till efterrätt. Inget fel på maten. Det var riktigt gott.


Swiss Economy dinner
Maten i Swiss Economy Class. Mycket gott.

Resan tuffade på och våran rutt tog oss över bland annat Turkiet och Irak på vägen mot Förenade Arabemiraten och Dubai. När det började mörkna tändes en mysig rosa belysning i kabinen. Modernare plan kan variera färgen på belysningen och det är riktigt häftigt faktiskt.Jag tillhör ju släktet flygnörd och jag var nog den enda ombord som inte kollade på film under resan. Jag är helt nöjd med att följa flygningen på skärmen. ZRH – DXB tar cirka sex timmar att flyga. Det är helt ok. Jag inser att det är helt perfekt att bryta av längre Asienresor med ett byte i Dubai eller Doha. Både Emirates och Qatar Airways erbjuder ofta konkurrenskraftiga flygresor med byte på deras hemmabaser. Båda flygbolagen och deras hemmabaser är moderna flygplan och flygplatser.

Slutsats

Att flyga med Swiss var ett rent nöje. Högst professionell besättning, bra mat och dryck. Inget att klaga på. Själva resan var nog en av de lugnaste jag varit med om med tanke på restiden. Oftast brukar man nästan alltid hamna i någon liten period med turbulens men denna gången var det i stort sett hur lugnt som helst. En perfekt flygresa. Jag kan rekommendera Swiss. Swiss tillhör numera Lufthansa Group. Tillsammans med Lufthansa, Austrian Airlines, Eurowings, Germanwings och Brussels Airlines. Samlar du poäng tillhör de Star Alliance och du kan fylla på ditt Miles & More eller Eurobonuskonto. Åker man Economy Class kan man dock inte förvänta sig några större skutt i bonusbörsen. Köpenhamn – Zürich gav 72 Award Miles (125 Status Miles) och Zürich – Dubai gav 372 Award Miles (742 Status Miles). Jag har nu bara 33266 Status Miles kvar till nästa nivå, Frequent Flyer. Bah! Du inser ju hur hopplösa bonusprogrammen är för ekonomiresenärer. Det krävs alltså 20 tur och retur CPH – DXB för att komma till nästa nivå. Eller 26 flygsegment går också bra. Inom en ett års-period.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply