Att resa med Dubai Metro

Share:

Om man inte är sugen på att hyra bil eller åka taxi i Dubai är kollektivtrafiken ett bra alternativ. Buss, spårvagn eller Metro. Dubai har en Metro med två linjer. En röd och en grön linje. Den röda linjen, som är den längsta, går mellan Rashidiya och UAE Exchange, ungefär norr till söder. Den gröna går mellan Etisalat och Creek, mer som en slinga inne i staden.


Dubai Metro, DMCC station
Dubai Metro, DMCC station. Alla Metrostationer hade samma futuristiska stil.

Stationer & Tåg

Att resa med Dubai Metro är en trivsam upplevelse. Välorganiserad med tydlig skyltning och rena stationer och tåg samt med en bra turtäthet. Allting är modernt och tiptop. Det fanns nästan alltid någon på varje station som såg till att stationen hölls städad och fin. Av någon anledning var det väldigt ofta det var just fyra minuter tills nästa tåg avgick när jag kom till perrongen. Det hände förstås att det var andra tider också men allra oftast fyra minuter. Med andra ord, tågen går ganska tätt så man behöver inte vänta länge på nästa. Både tågen och stationerna är såklart luftkonditionerade. Är man i Dubai på sommaren som jag var är man evigt tacksam för detta. Att åka Metro var ett bra val när man behövde svalka sig. Tågen är helt förarlösa så man kan se genom framrutan hur man åker. Det fanns wifi ombord men för att kunna använda det var man tvungen att ha ett telefonnummer som är registrerat i Förenade Arabemiraten.


Längs spåret med Dubai Metro.

Tre olika ingångar

En sak att vara observant på är att det finns tre olika “ingångar” på tåget. Dessa ingångar går till olika sektioner av tåget. En är första klass, Gold Class. Lite finare säten och inte så trångt. Gold Class avdelningen hittar man i början eller slutet av tåget. Det finns en tydlig märkning på varje station på vilka dörrar som går till Gold Class sektionen på tåget. En Gold Class biljett kostar dubbelt så mycket som en vanlig Silver Class biljett. Silver Class är alltså den vanliga biljetten och de flesta dörrarna på tåget går till denna klass. Den tredje ingången går till sektionen som enbart är till för kvinnor och barn. Gå inte på här om du är man. Det är inte populärt och du kan även få böter om du åker i denna sektion. Kolla efter märkningen på stationerna om vilka dörrar som går till vilken sektion så slipper du problem.

Priser

Det är ganska billigt att resa med kollektivtrafiken i Dubai. Antingen köper man biljett för den aktuella sträckan man ska åka eller så kan man köpa ett dagskort som ger dig fritt resande i alla zoner en hel dag. Jag köpte ett Nol Card Red dagskort som passar perfekt för turister som vill åka runt en hel dag på både buss, spårvagn och Metro. Kortet köptes i automat på stationen. Bara att välja att man vill ha dagskort i menyn så spottar den ut ett Nol Card Red efter betalning med kreditkortet. Vissa stationer hade även bemannade biljettluckor där man kunde köpa sina biljetter. Bra om man har frågor kring resandet och biljetterna. Ett dagskort kostade 22 Dirhams (DHS). Cirka 60 SEK.

Resa

Att resa med kortet är enkelt. Du blippar med kortet i spärren in till perrongen så blir du insläppt. Samma sak gör du när du kliver av tåget och lämnar stationen. Alltså blipp in, blipp ut. Vid en av mina resor slutade kortet att fungera när jag skulle blippa ut mig från en station. Som tur var fanns det hjälp att få så jag kunde få ersatt mitt kort som uppenbarligen hade tappat sin information. Några snälla spärrvakter skrev ut ett nytt kort till mig så jag kunde fortsätta åka.

Metron går från tidig morgon till sen kväll men med lite olika tider beroende på veckodag. Den börjar gå kl. 05:00 alla dagar utom fredagar då den inte börjar gå förrän klockan 10:00. Den slutar gå vid midnatt alla dagar utom torsdagar och fredagar då den slutar gå kl. 01:00.

Dubai International Airport (DXB) har två hållplatser för Metron. En för Terminal 1 och en för Terminal 3. Hoppa av vid rätt.


Nol Card Red
Nol Card Red

Avstånd

Om man tar en titt på Dubai på Google Maps ser det kanske inte så stort ut men det var längre avstånd än man kan tro. Från Deira City Centre station där mitt hotell låg tog det nästan en timme att åka till Dubai Marina och det ser inte så märkvärdigt långt ut på kartan. Förvisso inkluderade detta ett byte till Dubai Tram (spårvagnen) men det är ganska långa avstånd generellt i Dubai. Många stationer hade luftkonditionerade gångtunnlar till närliggande hus eller köpcentra vilket gjorde det behagligt om man slapp gå ute i värmen.

En del stationer hade bussar utanför som man kunde åka vidare med i närområdet medan andra verkade sakna det. Lite märkligt för att promenera runt är inte alltid helt enkelt i Dubai. Dels på grund av värmen men också på att det inte är riktigt promenadvänligt i alla kvarter. Ett alternativ kan vara att fånga en taxi vid Metrostationen och åka med den sista biten. En del attraktioner och sevärdheter ligger inte i närheten av Metron och man kan behöva bil eller taxi för att nå dem.

The Palm Monorail

The Palm Monorail ingår inte i kollektivtrafiken i Dubai. Vill du åka den ut på The Palm och till Atlantis The Palm får du köpa en separat biljett. Du kan däremot åka spårvagnen till Palm Jumeirah hållplats och sen är det bara en kortare promenad till stationen för The Palm Monorail. Jag kan rekommendera en tur ut till Atlantis The Palm. Det är häftigt att se palmön från tåget ut och hotellet Atlantis The Palm är ett riktigt stort lyxhotell längst ut på The Palm.


The Palm Monorail till Atlantis The Palm.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x