Sommarbiljetten är här igen!

Äntligen är Sommarbiljetten tillbaka. Skånetrafikens Sommarbiljett är en lysande idé. I år kostar biljetten 699:- och gäller från den 15 juni till den 15 augusti. Det vill säga två månader med obegränsat resande inom hela Skåne. Ett utmärkt tillfälle att åka runt i landskapet med buss och tåg. Dessutom får en vuxen ta med sig två personer under 20 år på samma biljett. Så länge man åker tillsammans såklart. Jag brukar passa på att skaffa Sommarbiljett även om jag inte är ledig i två månader på sommaren. En Sommarbiljett är avsevärt billigare än två normala periodkort för mig. Det funkar ju bra att pendla till jobbet med Sommarbiljetten också.

Första sommarresan

Hade ingen möjlighet att resa med Sommarbiljetten igår men idag ville jag ta en tur. Tog bussen till Svågertorp Station i södra delen av Malmö. Det är min näst närmaste station efter Hyllie Station som jag normalt reser ifrån. Svågertorp Station (som ibland också kallas Malmö Syd) är idag en ganska förfallen station. Den hade sina glansdagar innan Hyllie Station öppnade. Då var det fullt med folk som reste härifrån över till Danmark. Idag känns den ganska sliten, trist och nedgången. Fylld med klotter och inklämd mellan motorvägsfilerna på Yttre Ringvägen. Hur som helst, jag hade bestämt mig för att ta tåget till Trelleborg och det stannar till här.

Svågertorp Station Malmö
Svågertorp Station

Svågertorp Station Malmö
Svågertorp Station

Jag hade sällskap på perrongen av ett fåtal andra resenärer. Vädret var fint men jag kan tänka mig vilket blåshål det här är under höststormar och vintertid. Stationen har inga som helst faciliteter i form av Pressbyrån eller nåt annat. Det är förresten lokalbuss nummer sju som tar dig ut till stationen. Själva resan till Trelleborg gick utmärkt. Tåget stannar på två stationer på vägen till Trelleborg, Västra Ingelstads Station och Östra Grevie Station. Jag har faktiskt aldrig åkt den här sträckningen tidigare. Den är ganska ny och kom igång i slutet av 2015. Det som var lite kul och som jag inte riktigt förstått var att tåget kör förbi Trelleborg och kommer in till stationen från öster. Trelleborg C är en säckstation precis som Malmö C var förr i tiden.

Framme i Trelleborg

Utanför Trelleborg Centralstation
I Trelleborg är vi så stolta över vår järnväg att vi har ett stort monument utanför stationen

Jag hade ingen riktig plan i Trelleborg utan tog en promenad i de centrala delarna. Det var lite butiker öppna och lite folk som tog söndagspromenader. Kollade som vanligt in statyn “Böst”. Fick googla och hittade att böst är ett sydskånskt ord som faktiskt betyder elak, ond, stygg, vild. Det var mer än jag visste. Kul att lära sig nåt nytt.

Statyn Böst Trelleborg
Böst väder…

Efter en stunds promenerande tog jag en lunch på Restaurang Kina. En god buffé med mycket att välja på. Ett trevligt ställe med trevlig personal. Gästerna var äldre pensionärer som också åt sin söndagsbuffé där.

Kinesisk buffé på Restaurang Kina i Trelleborg
Gedigen buffé på Restaurang Kina i Trelleborg

Efter Trelleborg tog jag första bästa buss därifrån. Den råkade gå till Svedala. Linjen gick inom de flesta byar på vägen och jag har nog aldrig tagit så lång tid på mig att ta mig från Trelleborg till Svedala. Chauffören kunde inte logga in i sin utrustning så alla åkte gratis med bussen. Framme i Svedala tänkte jag ta nästa buss därifrån. Den gick till Lund och det visade sig att det var samma buss som jag åkt med från Trelleborg. Fler gratisresenärer hoppade på här. Från Svedala till Lund gick den bättre. Inte alls så många turer inom byarna på vägen. Från Lund C tog jag det välbekanta tåget hem till Hyllie igen. Den rutten kan jag i sömnen.

Fler resor

Ser verkligen fram emot att resa runt mer på Sommarbiljetten senare i sommar. Den är så prisvärd och det går linjer till de flesta ställen i Skåne. Förutom till Malmö Airport av någon anledning men det är värt ett eget inlägg för det är helt knasigt tänkt av Skånetrafiken.

Att semestra och resa på hemmaplan har sitt eget namn, det kallas för att Hemestra. Heja!

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

One comment

  1. I love the variety here! I’ll be visiting Europe soon. I’ll be in Paris and London. Can’t wait!

Leave a Reply