Folkets Park, en gammal tradition i Malmö

Share:

Mitt i Malmö, i de gamla arbetarkvarteren vid Möllevången, ligger Folkets Park. Parken grundades 1891 och var som de flesta folkparker avsedda för arbetarna. Den blev snabbt en samlingsplats för den arbetande befolkningen som använde den för demonstrationer i början av 1900-talet.

Wikipedia kan man läsa “Från år 1926 fick Folkets park utåt sett en något mer politiskt neutral karaktär och karuseller började byggas. Folkets parks storhetstid inleddes i slutet av 1930-talet och fortsatte in på 1950-talets första hälft. Antalet besökare ökade under sommarsäsongen, och siffrorna steg från 4000 till 5500 besökare per dag. Rekordåret 1947 var besökssiffran 742 309 personer. År 1955 uppgick antalet besök i Folkets park till närmare 650 000. I början av 1960-talet halverades besökssiffran till 310 000, vilket ledde till att under början av 1970-talet kröp siffran ner under 200 000.

Det arrangeras förvisso fortfarande arbetaraktiviteter i parken men idag är det mer en park som vänder sig till familjer.

En skön söndag i Folkets Park
En skön söndag i Folkets Park.

Jag minns när jag själv var barn och besökte parken. Då fanns det karuseller i parken och det var de närmaste karusellerna som fanns. Att åka till Köpenhamn och till Tivoli och Bakken var lite lyxigare och de besöken hände inte så ofta. Minns också att dåtidens artister ofta spelade i Folkets Park. Till och med Abba har gjort en spelning i parken den 3 juli 1975. Jag var inte där och det gjorde inte så mycket för jag var ingen Abba-fan på den tiden. Men de blev ju stora med tiden.

Mikkeller Moriskans Trädgård
Här går det utmärkt att få sig en øl. Eller flera.

Såg att danska Mikkeller satt upp en pop-up-bar utanför Moriskan. Enligt Sydsvenskan ska de ha fokus på hamburgare och briskets i sommar. Det låter ju som att jag måste besöka parken ytterligare en gång i år. Brisket måste jag prova snart. Det ser så gott ut.

Sport

Nuförtiden är det mycket sport i parken. Det finns nästan alla sporter representerade och du kan låna utrustning för en hel del av dem. Låna en skateboard och åk i rampen. Eller träna på din basket. Nu i sommar visas även matcher från damernas Fotbolls VM på storbildsskärm i parken. Det brukar vara riktiga folkfester. Speciellt när Sverige spelar.

Fotbollsplan i Folkets Park
I Folkets Park finns din sport nästan oavsett vad du utövar. Här barnens fotbollsplan.

Basketkorgar i Folkets Park Malmö
Sporter av olika slag går att utöva i parken. Här är det som synes basketboll.

Mat

Är du inte upplagd för att sporta finns ett antal restauranger att välja på där du kan sitta och ta det lugnt och bara njuta av maten. Förutom tidigare nämnda Mikkeller finns exempelvis Far i hatten som funnits i parken sedan urminnes tider. Här kan du få mat med lokalproducerade råvaror. Njut som en skånepåg.

Skylt med Skånepågar
Skånepågar på skylten till restaurangen Far i Hatten.

Skylt Terrariet Folkets Park Malmö
Terrariet i Folkets Park. Giftiga och mindre giftiga ormar.

Andra attraktioner

Parken innehåller också massor av skoj för barn. Lekplatser och plaskdammar att svalka sig i när sommarvärmen i stan är för mycket. En annan attraktion i parken som är värd ett besök är Terrariet, eller Malmö Reptilcenter som det också heter. Här hittar du allt från riktigt giftiga ormar till söta sköldpaddor. Jag är glad att åtminstone ormarna befinner sig bakom glas och bom.


Ta dig hit

Att ta sig till Folkets Park är lätt som en plätt. Buss, cykel eller gå fungerar perfekt oavsett varifrån stan du kommer. Med bil är du mest hänvisad till att hitta plats längs gatorna runt parken om du vill parkera riktigt nära. Summa summarum är att Malmö Folkets Park är väl värd ett besök oavsett om du är besökare i staden eller bofast. Det är gratis inträde förstås och parken är öppen hela året.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x