Nya delar av Malmö

Share:

Att det byggs lite överallt i Malmö är inte så svårt att se. Byggkranar på många ställen. Extra kul är att se hur gamla industriområden blir som nya när det byggs bostäder istället för gamla skitiga fabriker och industrier. Ett sådant är Cementas gamla område i Limhamn. Här har byggts massor av nya bostadshus de senaste åren. Bra läge nära havet.

Vitt hus i Limhamn
Vitt höghus i Limhamn med spännande arkitektur.

Mycket av det som byggs numera är långt ifrån miljonprogrammets massproducerade. Mycket av den nya bebyggelsen har som synes ganska påkostad arkitektur. Tog en promenad genom de nya bostadsområdena i Limhamn för att se lite mer av byggnaderna utöver de man ser när man åker buss eller kör bil förbi. Riktigt fint med stora parker inne mellan husen.

Nybyggda hus i Limhamn
Nya bostäder poppar upp i Limhamn. Vissa har till och med stor skorsten. Skojar. Mitt ibland alla nya hus ligger det stora kraftvärmeverket insprängt.

När hela området blir färdigt blir det nog snyggt. Malmö Stad skulle gjort som Köpenhamn och placerat ut ett par “havnebad“. I vattnet mellan Ön och “fastlandet” hade varit en perfekt plats att placera ett.

Neptunigatan

Förr fanns Norra och Södra Neptunigatan men nu när de byggt en ny väg kanske den bara heter Neptunigatan hela vägen? Fortfarande oklart om man kikar på Google Maps. Här har också byggts en del nytt. Det ger en helhet på stråken från city ut mot Västra Hamnen och Ribersborg när det blir bebyggt och får vägar, cykel- och gångbanor.

Kontorshus på Neptunigatan
Troligen ett kontorshus. Är det ett bostadshus skulle man inte klaga över den enorma balkongen på översta våningen.

Kanalen under Neptunibron
Längs Neptunigatan går man över den nya Neptunibron. På andra sidan kanalen ser man Kockums gamla industrilokaler. Om jag förstått saken rätt är de dessa som ska rivas så småningom. Rätta mig gärna om jag har fel.

Längre fram på gatan, numera något inklämd mellan bostäder och kontor, ligger Malmö Stora Valskvarn, eller om det var Nord Mills, eller Lantmännen? Det verkar vara lite oklart om den kommer att finnas kvar mycket längre. Antingen för att det blir opraktiskt för dem själva eller att någon stadsplanerare kastar ut dem…

Malmö Stora Valskvarn
Malmö Stora Valskvarn som idag tillhör Lantmännen. Undrar hur länge den finns kvar?

Malmö Stora Valskvarn
Skuggor från rören.

Ytterligare en bit fram på vägen, nere vid hamnbassängen, byggs det ännu mer hus.

Nybygge i Malmö hamn
Till höger syns Malmö Universitets hus Niagara och till vänster byggs det flera nya bostadshus. Högst upp kan man nog se Öresundsbron.

Malmö Universitet Niagara
Inte helt nybyggt men en av Malmös coolaste byggnader. Malmö Universitet Niagara

På norra sidan av Malmö Centralstation byggs det också en hel del. Jag hann inte dit idag men när de kommit lite längre ska jag kolla in det området också. Hittade några som gjorde det man borde göra en söndag. Slappa.

Vila i hamnen
En slapp söndag i hamnen.
Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
staragimnazija

Ju, ett bild kan säga mycket mer än ett tussen ord.
Men.
Vad är meningen?
Visa husen i Malmö, eller skapa konstnärlig upplevelse? Om författaren vill bara informera och visa att Malmö är duktig på att hitta rätta arkitekter då räcker det med att hänvisa till ett par länkar på kommunens websida. Om författaren har lite större ambition och vill prestera som …. konstnäre, då måste man anstränga sig och prova beskriva arkitekturen med egna ord. Svårt? Ja, lägg ner då.

bw

Ytterst tråkig kommentar.. om du inte har något vettigt att säga så låt bli.

Tyckte det var spännande att se vad som pågår där med fina bilder och lite kort info. Vill du läsa konstnärliga beskrivningar får du leta någon annan stans.

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x