Garmin nüvi 255W hör hemma på elektronikkyrkogården

Share:

För cirka sju år sedan köpte jag en Garmin nüvi 255W GPS navigator för bilen. På den tiden var det ovanligt med inbyggda GPS-navigatorer i bilarna och i de fall de existerade var de hutlöst dyra att få från biltillverkarna. Jag vill minnas att man fick punga upp med femsiffriga belopp om man ville ha en original navigator i bilen. När det gått något år och nya vägar inte syntes på kartan fick man svänga inom verkstaden för att uppdatera kartorna för tusentals kronor. Jo, det kostade på att vara coolast i kvarteret. Det har det förvisso alltid gjort.

Garmin nüvi 255W GPS navigator
Du är stendöd min vän!

Min Garmin nüvi 255W var inte min första GPS-navigator. Den första var en sorts handdator med extern GPS som man fick lägga i framrutan. Mycket sladdar blev det. Den åkte ut när jag tröttande på att navigera skatboet av kablar i framsätet.

En seg historia

Testade att knappa fram en adress i min Garmin nüvi 255W och det går segt som sirap. Bara att starta enheten och vänta på att kartorna laddas tar en evighet. Kartorna går dock fortfarande att uppdatera. Det är dyrt förstås. För en enstaka uppdatering vill de ha 495:-. För livstidskartor kostar det 799:-. Jag ska inte uppdatera. Tro mig.

Google Maps navigering skärmbild
Framtidens navigering, Google Maps.

Eftersom min nuvarande bil inte har inbyggd navigering kör jag numera med mobilen och Google Maps. Gratis (förutom att man säkert betalar med lite data om rutterna till Google). Det är obegripligt att det fortfarande går att sälja lösa GPS-navigatorer. Hemma i Sverige har det ju länge fungerat bra med onlinekartor och på senare tid även i Europa sen operatörerna tvingades sänka priset på roaming i utlandet. Just Google Maps har ju också möjligheten att spara kartor för offline navigering. Testade det på en resa i Florida. Funkade alldeles utmärkt.

Faktum är att det egentligen inte är så ofta jag använder navigering i bilen. Alla “kända” ställen hittar jag till. Det är förmodligen så för de flesta. Däremot är navigering guld värd när man ska hitta till ställen man inte känner till. Det finns förresten en poäng att använda navigering även till ställen man hittar till och det är att Google Maps hela tiden har bra koll på om det är köer eller avstängda vägar och leder en bort och runt från dessa. Det kräver givetvis att du har uppkoppling när du kör. Offline funkar det inte.

Hur är det för dig? Behöver du ofta navigationshjälp i bilen?

Om jag inte förpassar min Garmin nüvi 255W till elektronikskroten så bör den åtminstone passa på ett museum nu.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x