Ett besök på Fuglie Kyrkogård

Det är något speciellt med att besöka en kyrkogård. Alla namn på gravstenarna. Många med titlar. Lantbrukare Ditt, Kamrer Datt. Det blir så personligt med namn och titlar. Precis som att de bara väntar på att någon ska besöka dem så de får komma upp och berätta sin livshistoria. Det borde bli många spännande livshistorier om det var möjligt. Jag hade gärna suttit en stund och lyssnat på berättelserna.

Fuglie Kyrka bakom svart järngrind
Fuglie Kyrkogård

Att jag hamnade på Fuglie Kyrkogård idag var lite av en slump. Jag tog ut bilen en runda för att njuta av solskenet och kolla hur långt våren kommit. Det som alla väntar på nu, rapsfälten, är snart på gång. Jag skulle gissa på en vecka ungefär. Enstaka gula blommor är redan framme men ännu är det inte det där totalt gula. Riktiga våren är här när rapsfälten blommar för fullt.

Fuglie Kyrkogård är inte vilken slumpmässig kyrkogård som helst för mig. Här vilar min mormors mor och far. Skräddaremästare J.F. Sjöberg och hans hustru Hilda Sjöberg.

Gravstenar på Fuglie Kyrkogård och här vilar Skräddaremästare J.F. Sjöberg, Hilda Sjöberg och Nils (Nisse) Nilsson.
Här vilar Skräddaremästare J.F. Sjöberg, Hilda Sjöberg och Nils (Nisse) Nilsson.

En ny gravsten har tillkommit sedan mitt senaste besök här. Nils (Nisse) Nilsson. Det var en nyhet för mig. Nisse var gift med min mormors syster Naima. Vila i frid Nisse.

Skräddaremästare Sjöberg gick bort långt före jag föddes men jag minns besöken hos gammelmormor Hilda. Hon bodde i ett hus ett stenkast från kyrkan. Granne med hennes hus låg byns enda lekplats. Väldigt passande för barn som jag var på den tiden.

Porträtt av Hilda Sjöberg
Gammelmormor, Hilda Sjöberg.

Fuglie Kyrka ligger i utkanten av byn omgiven av fält och åkrar. Rapsfälten kommer att rama in kyrkan fint när de blommar gult.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Articles: 1678

Leave a Reply