Pixsy, har någon stulit min bild?

Share:

Flickr presenterade igår ett samarbete med en tjänst som heter Pixsy som går ut på att du kopplar ditt Flickr (Pro) konto till Pixsy som sedan matchar dina bilder med bilder som Pixsy hittat publicerade på nätet. När dina bilder är matchade ska du enkelt kunna upptäcka eventuellt stulna bilder och med hjälp av Pixsy stämma skiten av dem.

Skojar, det som är sant är att Pixsy kan hjälpa dig att vidta åtgärder mot företaget som stulit din bild. Detta gör det mot en provision på den summan som förhandlas fram. Misslyckas de kostar det dig inget. Som Flickr Pro medlem får du bevakning på upp till 1000 av dina bilder på Flickr. Behöver du bevaka ännu fler får du betala extra. Du får också hjälp med upp till tio “DMCA takedown notices”.

Jag har nästan 40000 bilder på Flickr och eftersom de “bara” övervakar tusen bilder på det fria kontot vet jag inte riktigt vilka bilder de matchar med. Försökte hitta någon matchning på någon av mina mest intressanta bilder från 2015 men av dessa hittade Pixsy ingen. Det kan förstås också bero på att ingen snott dem. Svårt att veta när de inte tar hänsyn till alla bilder jag har på Flickr.


Pixsy matchade bilder
Pixsy matchade bilder

Hittade Pixsy några bilder som matchade?

Ja, absolut. Pixsy hittade över 4000 bilder som tjänsten matchat mot samma bild publicerad på nätet. Har gått igenom ett antal sidor och ser att det i princip enbart rör sig om bilder jag lagt ut på Flickr med Creative Commons licens. Så några “stulna” bilder kan jag inte hitta men jag fick däremot ett bra kvitto på att mina Creative Commons licensierade bilder faktiskt används flitigt. Det är riktigt kul att se. Det är ju syftet med CC-licensen att de ska komma till användning. Så Pixsy gör ett bra jobb med att hitta bilder på nätet som matchar med mina. Men det känns som att de kommer bäst till sin rätt om man inte har CC-licensierade bilder på Flickr. Det går att hos Pixsy ange att de är CC-licensierade och att de ska bortse från dem. Men att gå igenom 4000 bilder är alldeles för mycket jobb för min smak.

Men är du Flickr Pro-medlem så testa gärna om du har misstankar om att dina bilder där används olovligen. Onekligen hittar Pixsy en hel del som publiceras på internet. Hur man sen går vidare om du hittar en stulen bild finner du på Pixsys webbplats. Det är möjligt de har mer muskler att sätta till mot bildtjuvar än vad man har som enskild individ. Min erfarenhet är att det går att själv göra ett försök att få ersättning om man hittar en stulen bild. Jag har faktiskt fått ersättning några gånger där jag hittat bilder som använts utan tillstånd. Men att dra det till domstol etc. skulle jag inte våga personligen. Riskerna vid förlust är alldeles för stora i förhållande till ersättningen man kan få enligt min mening.

Har du själv fått någon bild stulen och fått ersättning i efterhand när du upptäckt och påpekat det? Kommentera gärna.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x