Att fotografera 360° foton med Ricoh Theta SC

Share:

Att fotografera 360° foton tycker jag är spännande. Och ett kul sätt att kunna visa upp “hela bilden” av ett motiv så att säga. Det finns en del olika sätt att lösa uppgiften på. Ett är att använda en app i mobilen. Google Street View är en app som finns till både iPhone och Android. I appen fotograferar du ett lapptäcke av olika bilder som sedan sätts ihop till en 360°-bild. Det fungerar riktigt bra men det tar en stund att fotografera alla bilder som krävs. Dessutom får man ofta synliga skarvar mellan vissa delar av bilden. Sånt där kan störa mig.

En tidigare variant på appen hette Google Photo Sphere Camera och ett exempel på hur en sådan bild kan se ut hittar du på ett gammalt inlägg från 2014. Efter att ha fotograferat 360° foton på detta viset ett bra tag började jag kika på vad som kunde underlätta. Valet föll på en Ricoh Theta SC. En kamera som inte gör annat än att ta bilder i 360°. Den kan faktiskt filma i 360° också. Dessa filmer går sedan att ladda upp och visa på till exempel YouTube. Kvalitén på video tycker jag inte är den bästa så jag filmar sällan med den. Ricoh har släppt nyare kameror med bland annat 4K-kvalité. Det blir troligen mycket bättre då.

Ricoh Theta SC – kamera för 360-gradersfoton.

Hantera Ricoh Theta SC

Fotografera 360° foton med Ricoh Theta SC är ett nöje. Det går att fotografera på fri hand med hjälp av inbyggd avtryckare men jag rekommenderar ett stativ. Just det här med stativ är den jobbiga biten. Kameran fotograferar allt i alla riktningar. Så även stativet kommer med i bilden. Det finns speciella 360°-stativ (tänk selfie stick med fötter) men jag har inte skaffat något utan nöjer mig med mitt lilla Manfrotto-stativ som du ser på bilden ovan. Nackdelen med detta stativ (förutom att det syns i bilderna) är att man behöver placera det ganska högt upp så man inte fotograferar allt i markhöjd. Den ideala höjden är att ta sina 360° foton i normal ögonhöjd. Då blir det mest naturligt.

Det finns förstås en app att hantera sin Ricoh Theta SC med. Det underlättar att använda den för det blir lättare att få horisonten rak. Är inte horisonten rak blir bilderna ganska konstiga att titta på. Med appen har man också vissa möjligheter att själv försvinna ur bilden. Appen ansluter med wifi till kameran och räckvidden är kanske fem till tio meter. Det kan räcka till att gömma sig bakom en buske eller stolpe.

Fotograferar du själv 360° foton? Vilka är dina erfarenheter? Kommentera gärna.

Default image
Håkan Dahlström
Hi! I am Håkan. I am the author of this website. I work with IT and photography is my hobby. I also like to travel and cooking. Living in Malmö, Sweden.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x